Краят на Windows 7 допринесе за първи годишен ръст на PC пазара

Тенденцията обаче едва ли ще продължи дълго

Краят на Windows 7 допринесе за първи годишен ръст на PC пазара

Снимка: Unsplash

1284 ~ 2 мин. четене
Световният пазар на персонални компютри е нараствал през всички тримесечни периоди на миналата година, сочат анализите на изследователските фирми IDC и Gartner. Първата отчита ръст от 2.7% за цялата 2019 г. до 266.7 млн. продадени устройства в глобален мащаб, докато втората – 0.6% до 261.2 млн. бройки.

През 2018 г. имаше едно тримесечие с растеж на годишна база, като тогава това бе прецедент за предходните шест години. През 2019 г. обаче най-накрая имаме устойчиво целогодишно увеличение (ръст през всички поредни тримесечия), каквото не е имало от 2011 г. насам.

Макар Gartner и IDC да са съгласни за общата посока на развитие на пазара на персонални компютри, впечатление прави, че данните им се разминават. Причината е, че отчитат устройствата по различен начин – и двете включват в анализа си настолни и преносими компютри и таблети като Surface, но Gartner изключва Chromebook, уточнява The Verge.

Повратният момент

И IDC, и Gartner фокусират вниманието си върху надстройката на операционната система Windows. От днес Microsoft прекрати поддръжката на сигурността на Windows 7 и компании по целия свят за принудени да надградят системите на своите машини.

Windows 10 е бил инсталиран на 900 млн. устройства от септември миналата година насам, сочат данните на Microsoft. Според NetMarketShare все още има милиони устройства, които тепърва ще се надграждат, тъй като Windows 7 все още се използва на над 30% от настолните компютри.

IDC посочва обаче, че сегашната ситуация произтича от необходимостта от надграждане на операционната система, но това едва ли ще продължи да дава дълготраен ефект. Все пак на хоризонта се задават нов тип технологии, като 5G устройства и такива със сгъваеми екрани. Не след много дълго Microsoft ще трябва да спре поддръжките и на Windows 8, но проникването на тази версия е много по-малко и надали ще доведе до същата вълна на ъпгрейд. 
Коментари: 0