Иран е по-близо от всякога до падане на режима

Анализаторите твърдят, че това е най-уязвимият момент за ислямската власт в страната

Иран е по-близо от всякога до падане на режима

Протестиращите се събират пред университета Amir Kabir University в Техеран, Иран, за да почетат жертвите, били на борда на украинския самолет, свален от иранска ракета. Снимката е направена на 11.01.2020 г.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

За Иран миналата седмица беше белязана от протести, повече от сто смъртни случаи и драстично повишаване на напрежение със САЩ. Анализаторите твърдят, че това е най-уязвимият момент за режима в Ислямската република от идването му на власт след иранската революция през 1979 г. Днес страната влезе в четвъртия ден на протести, а народният гняв се надигна заради решението на управляващите да свалят украинския пътнически самолет, пише CNBC.

Според генерал Джеймс Джоунс, съветник по националната сигурност в кабинета на Барак Обама през 2009 и 2010 г., рискът за Техеран не може да бъде пренебрегнат.

„Мисля, че през последната година политиките на САЩ в тази насока стават все повече - комбинация от санкции, относителна изолация на режима, а след това властта в Иран взе някои катастрофални решения. Ако си представим, че ние не се бяхме намесили, това щеше да направи нещата много по-лоши", заяви Джоунс по време на Глобалния енергиен форум на Атлантическия съвет в Абу Даби.

Намесата, на която Джоунс се позова, е решението на САЩ да убие висшия ирански генерал Касем Солеймани. Това шокира Близкия Изток и предизвика отговор от страна на Иран – атаката срещу две американски военни бази в Ирак. Вашингтон оправда действията си като ги нарече „отговор“ на щурма срещу американското посолство в Багдад от иракски протестиращи, подкрепяни от Иран, и още тогава казаха, че няма да оставят нещата така.

„Очевидно е, че режимът в Иран е имал много лоши две седмици“, заяви Джоунс и допълни: „Хората не говорят достатъчно за размириците в страната, а според мен това е важно“.

Според бившия съветник по националната сигурност може би не е политически коректно да се говори за това, но хората трябва да си задават въпроси. Отстраняването на Солеймани, случайното сваляне на украинския самолет и всичко това в съчетание с вълната от недоволство сред народа, са предпоставки за евентуален срив на режима.

Администрацията на Тръмп по всякакъв начин отрича, че целта на САЩ е да доведе до промяна на режима чрез санкции. Но запознати споделят, че не очакват Техеран да промени "зловредното си поведение" скоро без чужда намеса. Част от специалистите са признали, че подкрепят смяната на режима още преди години.

„Смърт, смърт за диктатора“

Твърди се, че над три милиона души са били по улиците в Иран по време на тридневния траур след смъртта на Солеймани, архитектът за разширяването на влиянието на Иран в страни като Сирия, Ливан, Ирак и Йемен без пряката намеса на военни сили. Очакваше се шествията да направят иранците по-единни в подкрепата им за тяхното правителство и да засилят недоволството им спрямо САЩ.

Това не се случи заради признанието на Иран, че военните му сили случайно са свалили украински пътнически самолет, при което загинаха 176 души, повечето от които са били иранци. Признанието дойде след няколко дни официални изказвания, че страната не е замесена. След това Техеран започна да твърди, че става въпрос за „човешката грешка“, допусната на фона на „високото напрежение“, защото е очаквал отмъщението на САЩ, заради изпратените ракети срещу бази на САЩ в Ирак.

Според източници през последните 3 дни хиляди иранци са протестирали срещу режима и сега са посрещнати с живи боеприпаси и сълзотворен газ от иранските сили за сигурност. Във видеоклипове, циркулиращи онлайн и проверени от Associated Press, се забелязва, че част от посланията на протестиращите са: „Те лъжат, че нашият враг е Америка, нашият враг е тук“ и „смърт, смърт на диктатора“, което е очевидна препратка към иранския върховен водач - аятолахът Али Хаменей.

Джоунс казва, че това, в допълнение към влошаващите се икономически условия от години, създава пукнатини в управлението. През ноември имаше улични протести в Иран в отговор на това, че правителството драстично повиши цените на горивата. Гражданската активност се превърна в жестока репресия със стотици убити от силите за сигурност.

Рухваща икономика

Иранската икономика се влошава заради все по-тежките американски санкции, наложени след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка от 2015 г. Инфлацията надмина 40%, а според статистическия център на Иран безработицата е висока и се очаква икономиката да се свие повече от 8% през финансовата 2019/20 г.

Контролът на държавата над населението остава висок

Иранският ислямски революционен гвардейски корпус и неговите полумилитаризирани сили Basij наброяват около 250 000 души, а служителите на реда са половин милион, разпръснати из цялата страна. Те помогнаха за спирането на Зеленото движение в Иран през 2009 г., политическото въстание, организирано от ученици, в което имаше десетки убити от правителствените сили.

Докато администрацията на Тръмп насърчава протестиращите, регионалните наблюдатели предупреждават, че е по-вероятно вместо правителството да отстъпи, да последва още насилие спрямо цивилни.

Гневът към правителството в Иран предхожда конфликта със САЩ. Освен санкциите, икономиката на Иран е допълнително затруднена от собствените й власти, които са допуснали пропуски в инфраструктурата, слаб банков сектор и широко разпространена корупция.

Но някои бивши служители по сигурността се съмняват в думите на Тръмп, че максималният натиск ще създаде вътрешно недоволство и размирици, като по този начин се опълчи на режима. Двама бивши съветници от Близкия изток от администрацията на Обама писаха във „Външна политика“ миналия месец: „Най-големият непосредствен риск е за самия ирански народ. Историята на Иран, както и действията му по време на настоящата криза, оставят съмнения, че протестите ще повлияят на режима".

Убийството на Солеймани е голяма стъпка

Джоунс завършва с убеждението си, че решението на Тръмп за Солеймани в крайна сметка е най-правилното и че продължителният насилствен подход ще доведе до положителни резултати за САЩ.

„Не бих слушал хората, които призовават за мир – те искат да успокоят напрежението и да се върнем към нормалния бизнес “, заяви Джоунс. „Вземете например Иран, който използва позициите си, за да разпространява терора по света, да прекъсва доставки, да сваля дронове и не само. Тези дни мисля, че приключиха и се надявам Иран да разбере това", добави дипломатът.

Коментари: 0