Кристалина Георгиева обмисля кандидатурата си за шеф на ООН

Слуховете, че Георгиева има интерес към поста не са нещо ново в Брюксел

Кристалина Георгиева обмисля кандидатурата си за шеф на ООН
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Заместник-председателят на Европейската комисия и български представител в изпълнителния орган на ЕС Кристалина Георгиева вероятно ще се състезава за поста генерален секретар на ООН, след като вторият мандат на Бан Ки Мун  изтече на 31-и декември 2016 г., пише Euroactiv.

За 2015 г. Кристалина се среща няколко пъти със зам.-генералния секретар на ООН Ян Елиасон, както и с ръководителите на няколко други агенции на ООН и със самия генерален секретар Бан Ки Мун.

Слуховете, че Георгиева има интерес към поста не са нещо ново в Брюксел.

„Председателят на ЕК и Кристалина Георгиева обсъдиха възможността тази тема да излезе на преден план, но за момента зам.-председателят е съсредоточена върху настоящата си работа. Председателят високо оценява международния опит, уменията за преговори и огромния капацитет на Георгиева. Тя допринася с незаменима подкрепа в управлението на Европейската комисия във времена на предизвикателства", коментира говорителят на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер Маргаритис Шинас пред Euroactiv на запитване дали подобен сценарий се дискутира.

Георгиева може да срещне затруднения, свързани с напрегнатата надпревара за поста. Българката Ирина Бокова, която в момента ръководи най-голямата структура  на ООН - Организацията на обединените нации за образование, наука и култура(ЮНЕСКО), в момента е официалният кандидат на България, а българското правителство не може да номинира и двете.

За ООН големите държави трябва да намерят консенсус и не зависи от нас, казва министър-председателят Бойко Борисов в ефира на националната телевизия. Премиерът очаква петимата постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай, да решат, преди той да обяви становището си.

Европейската комисия няма право да участва в надпреварата, според правилата на организацията.

За да се премине към избирането, първата стъпка в процеса изисква държавите да номинират кандидатите, което означава, че Борисов трябва да направи избор тази есен.

Подкрепи Economic.bg