Купуваме хоби стоки на изплащане, за да започнем домашен бизнес

Хората стартират бизнеси като: семейни стопанства, фото и видео заснемане, забавление, фитнес зали, салони за красота и др.

Купуваме хоби стоки на изплащане, за да започнем домашен бизнес

Предприемчиви българи започват собствен бизнес като купуват на изплащане „хоби” стоки и инструменти. Това показва новото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България. Хората стартират бизнеси като: семейни стопанства, фото и видео заснемане, забавление, фитнес зали, салони за красота и др.

За малък земеделски бизнес на изплащане се купуват моторни триони, мотофрези, трактори и друга техника и оборудване. Фото и видео предприемачите придобиват със стокови кредити висококачествени камери и допълнително оборудване като: стативи, обективи и карти памет. Хората които желаят да развиват бизнес в областта на грижата за здравето и красотата търсят оборудване за фитнес зали, професионални епилатори и специализирано обзавеждане и продукти.

Класацията „Хоби топ 5 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България подрежда 3-те най-търсени модела сред 5-те най-популярни групи „хоби” стоки: „Инструменти и оборудване”, „Автоаксесоари и оборудване”, „Фото и видео камери”, „Аудио оборудване” и „Спортно оборудване”.

Целта на рейтинга е да информира кои са най-предпочитаните стоки за свободното време, купувани на изплащане, според информацията на компанията. Новото издание е изготвено на базата на повече от 30 000 молби за финансиране на покупката на „хоби” стоки на изплащане, получени в периода ноември 2013 г. - ноември 2014 г.

Развитие на малки стопанства

Категорията-победител в новата класация е „Инструменти и оборудване” . Най-търсените стоки в нея са моторни триони, мотофрези и моторни коси. Победителите за висок клас инструменти, а цената им е много по-висока в сравнение с оборудването за домашна употреба. Например, най-търсеният трион е на цена 440-490 лв., докато в магазините „Направи си сам” такива инструменти могат да бъдат намерени на цена около 100 лв.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България това означава, че стоки, купувани на изплащане се използват за осигуряване на малки стопанства с модерно оборудване, което допринася за повишаване на ефективността на бизнеса и съкращава времето за операции като култивиране на обработваеми земи, рязане на дървета и храсти и т.н.

По отношението на материалното осигуряване на малки ферми, данните на БНП Париба Лични Финанси, България показват, че хората купуват още и трактори, висок клас пръскачки, помпи и др.

Здрав дух в здраво тяло

Новото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане” потвърждава тенденцията за все по-голяма грижа за здравето, която беше наблюдавана в предишните издания. Не е изненада, че най-търсената стока в категорията „Спортно оборудване” са велосипедите, но данните показват ръст в покупките на фитнес оборудване. На 2-ро и 3-то място са крос тренажорите и бягащите пътеки. Такива стоки са по-подходящи за спортни зали, а не толкова за домашно ползване, тъй като големите им размери изискват много място.

Очевидно, много спортни ентусиасти комбинират тренировките с бизнес и отварят собствени зали. Освен победителите в категорията, на изплащане бяха купувани и многофункционални фитнес уреди, лежанки, степери, лостове и тежести и друго оборудване, което също е доказателство, че българите стартират малък бизнес с потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане.

Кажете „Зеле”!

Победителите в категория „Фото и видео камери” са висок клас цифрови фотоапарати и полупрофесионални видео камери. Това показва, че все повече любители на фотографията превръщат хобито си в бизнес. Те предлагат фото и видео заснемане на семейни и корпоративни събития като сватби, рождени дни, конференции и т.н. За тази цел хората купуват на изплащане по-скъпо оборудване. Някои от тях, за да бъдат в крак с последните тенденции, закупуват дори и квадрокоптери и ги оборудват с видео камери с висока резолюция.

Любители на музиката също превръщат хобито си в бизнес. Доказателство за това е повишеният интерес към покупката на висококачествени тон колони и усилватели, които трудно могат да бъдат определени като „за домашна употреба”. Тези стоки са на 2-ро и 3-то място в категория „Аудио оборудване”. През последната година на изплащане бяха закупени и професионални музикални смесители. Комбинирайки такова оборудване с DJ талант, хората могат да се превърнат във водещи на партита и на семейни и корпоративни събития.

Коментари: 0