Курц: Австрия да се готви за по-строги мерки

Ски курортите засега ще останат затворени, стана ясно от думите му

Курц: Австрия да се готви за по-строги мерки

Снимка: БТА

Австрия трябва да очаква допълнителни тежки ограничения, когато настоящите ѝ мерки за блокиране изтекат след малко повече от седмица, каза канцлерът на страната Себастиан Курц пред австрийския вестник Kleine Zeitung.

По думите му австрийците ще трябва да се подготвят з по-нататъшни ограничения в продължение на седмици и месеци, като дори се добавят нови мерки, които ще бъдат обявени в сряда.

„Колкото по-висок е броят на заразените, толкова по-трудно ще бъде да се въведат стъпки за повторно отваряне“, каза Курц в интервюто, публикувано в неделя. „Ще трябва да живеем с допълнителни огромни ограничения след 7 декември.“

Локдаунът в Австрия трябва да бъде отменен на 7 декември, но все още не е ясно какво ще означава това за ски индустрията - крайъгълен камък на туристическия сектор, който представлява около 15% от икономическата продукция.

Той коментира, че сред първите мерки няма да бъде откриването на ски сезона, но правителството възнамерява да даде възможност за повече спортове на открито в обозримо бъдеще.

„Това, което вече е ясно, апре-ски ще се случи най-рано след една година“, каза той, позовавайки се на традицията, която обикновено се предлага в зимните курорти, освен карането на ски и сноуборд.

И все пак правителството има за цел да започне да отваря отново търговията и училищата, каза той, като същевременно предприема предпазливи стъпки към облекчаване.

Франция, Италия, Австрия и Германия са наредили дори височините, които биха могли да работят тази ранна зима, да останат засега затворени с надеждата, че всички курорти могат да се възползват в пиковия сезон, ако и когато нивото на заразяване се забави.

Коментари: 0