КЗК разреши на БАТ да придобие марките и дистрибуцията на \"Булгартабак\"

Цигарите ще продължат да се произвеждат поне още 2 години във фабриките на българското тютюнево дружество

КЗК разреши на БАТ да придобие марките и дистрибуцията на \
1304 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Бритиш Американ Табако Западна Европа Камършъл Трейдинг Лимитид", Великобритания, да придобие определени търговски марки и други активи от групата на „Булгартабак Холдинг“ АД, както и едноличен контрол върху „Експрес Логистика и Дистрибуция“ ЕООД.

Сделката бе обявена преди две седмици и е на стойност над 100 млн. евро.

След осъществяване на планираната концентрация общият пазарен дял, формиран от дела на БАТ и дела на обекта на придобиване, ще бъде в границите 40-50%, изчислен и по двата критерия (в натура и в стойност), се казва в становището на КЗК.

Антимонополната комисия обаче счита, че планираната сделка няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на придобиващото предприятие.

Същият е извода и по отношение на дистрибуцията на цигари.

Както бе обявено по-рано, БАТ купува водещи марки цигари като Victory, Eva Slim и GD, които ще се произвеждат във фабриките на "Булгартабак" още поне 2 години. Ще бъдат разкрити и 100 нови работни места.

От БАТ са уведомили КЗК, че ще продължат да произвеждат и марките ММ и "Престиж", но само за износ, не и за вътрешния пазар.

Подкрепи Economic.bg