КЗП затвори 15 заведения по Черноморието

Проверки са извършвани и по други обекти

КЗП затвори 15 заведения по Черноморието
3662 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Този сезон Комисия за защита на потребителите (КЗП) е затворила 15 заведения по родното Черноморие, съобщи Димитър Маргаритов-председател на КЗП, предава БГНЕС.

От началото на летния сезон до момента комисията е направила 2800 проверки на различни заведения. От тях са съставени 205 акта за административни нарушения. Обектите се затварят, в случай, че нямат категоризация. За района на Черноморието този сезон те са 15, а в цялата страна общо около 30, каза Маргаритов. 

„По-често нарушенията са за заведения за хранене и развлечения, но има и случаи, в които се затварят и места за настаняване – например семейни хотели, къщи за гости, които така се представят, но всъщност те нямат удостоверения за категоризация, за да могат да извършват такава дейност”, обясни той.

Според председателя на КЗП при констатираните малко над 200 нарушения след близо 3000 проверки се отчита спад на броя нарушения. Основно те са свързани с качеството на туристическия продукт, разминаването на обещаното на потребителя и реално предоставеното. При 15 от случаите има несъответствие между услугата в обекта и това, което реално са получили клиентите.

„Това е разминаване в категоризацията, ние сме наложили санкции и освен това сме информирали и категоризиращите органи, които биха могли да предприемат действия за понижаване на категорията в тези случаи”, каза председателят КЗП. 

Проверки са правени и за алкохол по местата, където се предлага ол инклузив. От взетите 30 проби има 3 нарушения. В едното от тях е констатирано, че алкохолът се разрежда, а в друго нелоялни търговски практики. Има и случай със съмнение за данъчно нарушение, установило, че градусът е по-висок от отбелязания на етикета. 

Безопасността на увеселителните обекти, в това число и аквапаркове, както по Черноморието, така и във вътрешността също са били проверявани. КЗП е проверила 112 обекта, от които 14 аквапарка. 

Маргаритов коментира, че „в 13 случая има установени несъответствия на предлаганите услуги с изискванията за безопасност и са издадени заповеди. В случаите, в които става дума по-скоро за документална проверка на документи за временно спиране предоставянето на услугата до изясняване на случая, са издадени 5 такива заповеди. А 6 заповеди са издадени за преустановяване предлагането на съответната услуга - когато има технически неизправности или констатации, свързани с безопасността при експлоатацията.”

КЗП съвместно с НАП не са констатирали нарушения от гледна точка на нелоялни търговски практики при работата на чейндж бюрата. Проверени са основно такива по Черноморието, в София и по-големите градове, както и в градове, които са по-близо до границата с Гърция, като общият брой е около 100.

Предстоящите проверки на КЗП са и във връзка със старта на учебната година - за нелоялни практики – всякакви стоки, свързани с учебната дейност, включително и за безопасност. Ще се засилят и проверките, свързани със забрани за продажба на цигари на лица под 18-годишна възраст в районите на училищата.

Подкрепи Economic.bg