LEGO - вълнуващият път на „играчката на света“

LEGO вдъхновява децата в продължение на повече от осем десетилетия да мечтаят, изграждат, творят и доказва, че съществува свят, където възможностите са ограничени само от нашето въображение

LEGO - вълнуващият път на „играчката на света“

Снимка: Unsplash

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Приключението LEGO®, или световно известната игра, която повече от осем десетилетия променя света на най-малките, а и на по големите, заслужава вниманието ни, тъй като малко хора знаят откъде е започнала своето световно завладяващо пътешествие. След като поколения наред израснаха с нея, нека да разгледаме на кого трябва да благодарим, че LEGO е една от най-популярните играчки, която и до днес ангажира, вдъхновява и дава на децата неограничени възможности да създават.

„Да играем добре“

Голямата история започва в Дания в края на ХХ век. Оле Кирк Кристиансен е роден през 1891 г. във Филсков, Южна Ютландия, Дания, десетото дете на бедно семейство. Въпреки тези обстоятелства Оле получава основно гимназиално образование, чиракува при брат си и работи няколко години в дърводелския сектор в Германия. Завръщайки се в Дания, Оле купува дърводелски магазин в Билунд. Магазинът изработва основно мебели по поръчка и помага за построяването на къщи. Оле се жени и има четирима синове, като успява да изкарва достойно прехраната си.

Историята на LEGO е прекъсната от няколко пожара. Първият се е случил през 1924 г., когато дървесни стърготини, с които са се занимавали синовете му, са запалени. Изгарят както работилницата на Оле, така и домът му. Докато някои биха били опустошени от такъв пожар, Оле обръща това нещастие и решава да построи по-голяма работилница.

Когато голямата икономическа депресия ударя света в началото на 30-те години, дървообработващият магазин на Оле е силно засегнат. Търсенето на мебели по поръчка спира и в крайна сметка той трябва да освободи всичките си работници. През 1932 г. съпругата му почива, оставяйки го сам с четирите му момчета. Оле се фокусира върху по-практични предмети от мебели - изработва стълби, дъски за гладене и табуретки за доене на крави, но продажбите също са затруднени. Той също така започва да произвежда различни фино изработени дървени играчки от висококачествено брезово дърво. Въпреки тежката икономическа ситуация Оле установява, че бизнесът върви.

Репутацията за голямото му майсторство се разпространява и той насочва усилията си към производството на играчки. Бизнесът се разраства и Оле отново успя да наеме работници. През 1934 г. той провежда състезание сред персонала си, за да избере име за нарастващата си компания, като наградата е бутилка собствено домашно вино. В крайна сметка избира собственото си предложение за името - „Lego“, съкращавайки датската фраза leg godt, което означава „играй добре“. По-късно се разбра, че латинският превод означава „Събрах”.

Междувременно в Англия, британският производител на играчки Хилари Фишър Пейдж, основател на Kiddicraft, започва да изработва пластмасови играчки с нова технология за шприцоване. През 1937 г. Фишър започва да ги продава под марката Bri-Plax, получавайки британски патент. Той продължава да прави иновации, създавайки по-минималистичен дизайн на самозаключващи се строителни тухли Kiddicraft.

Обратно в Дания, фабриката на Оле преживява втория си пожар - през 1942 г., но е възстановена с мисъл за растеж. След Втората световна война пластмасите излизат на сцената и през 1946 г. Оле закупува една от новите машини за шприцване на пластмаси - скъпа инвестиция за времето си. Вдъхновен от самозаключващите се тухли Kiddicraft, Оле създаде своя собствена версия. Към 1949 г. Lego произвежда над 200 различни пластмасови и дървени играчки. В крайна сметка LEGO Group изкупува остатъчните права върху дизайна на Kiddicraft в извънсъдебно споразумение през 1981 г.

По време на пътуване до Англия през 1954 г. синът на Оле, Годфред, разговаря с търговец на ферибота, който му споделя, че играчките нямат идея и система. От този разговор Годфред излиза с идеята за „LEGO System of Play“, която стартира през 1955 г. LEGO патентова така наречената „универсална система“, така че всяка част да е съвместима с всяка друга, независимо от серията и годината на производство.

LEGO - "играчката на света"

До този момент не е имало реален износ на LEGO продукти. Това се променя през 1955 г., когато износът стартира за Швеция. На следващата година е създаден първият чуждестранен офис за продажби в Германия.

LEGO тухлата, която познаваме днес, със своята система за свързване, е патентована през 1958 г. Днешните LEGO части ще се свържат с тези, създадени тогава. През 1958 г. Оле Кирк Кристиансен, основателят на LEGO, умира на 66-годишна възраст след инфаркт.

Трети пожар - през 1960 г., погълва дървения склад за играчки. След като губи целия си инвентар, LEGO решава да прекрати производството на дървени играчки и да се съсредоточи върху пластмасите. След като се разпространява в няколко европейски държави в края на 50-те години, LEGO прави своя дебют в Америка и Канада през 1961 г., чрез лицензионно споразумение със Samsonite Corp.

LEGO Group продължава да прави иновации. Комплектите с инструкции бяха представени през 1964 г. Продажбите продължиха да се разширяват в други страни и континенти. Към 1966 г. леготата се продават в 42 страни.

Виждайки потенциала за привличане на посетители и популяризиране на марката, първият LEGOLAND Билунд отваря врати на 7 юни 1968 г. Първият ден, когато се отваря, го посещават 3000 души. Годфред се надява да приеме 300 000 гости през първата година, но до края на първия си сезон LEGOLAND се радва на 625 000 посетители.

През 1969 г. LEGO стартира марката Duplo. Това са по-големи блокове, насочени към деца под 5-годишна възраст. Към 1970 г. фабриката в Билунд нараства до 843 служители. През седемдесетте години LEGO продължава да се разширява в други страни и да представя нови продукти. Минифигурите LEGOLAND са представени през 1978 г.

По-късно компанията въвежда тематичните и популярни по цял свят серии, включващи Лего град (LEGO City – 1978), замък (LEGO Castle -1978), пиратите (LEGO Pirates – 1989), LEGO Western (1996), LEGO Star Wars (1999),  LEGO Harry Potter (2001), в това число и LEGO BIONICLE. 

LEGO се сблъсква с много проблеми през своята дълга история и днес заслужено е на стълбичката като един от най-големите производители на играчки в света, с над 18 000 служители през 2019 г. Все още е частна собственост и председателят ѝ е Томас Кърк Кристиансен, синът на Келд Кърк Кристиансен, внук на Оле. Фондацията LEGO, създадена през 1986 г., насърчава ученето чрез игра. Смята се, че в света има 400 милиарда LEGO тухли. Количеството LEGO тухли, продавани всяка година, може да се увие около земята пет пъти.

LEGO изминава дълъг, дълъг път от своето начало в малък дърводелски цех в Дания. Наистина глобална играчка, LEGO вдъхновява децата в продължение на повече от осем десетилетия да мечтаят, изграждат и творят. С всички проблеми и конфликти в нашето общество днес е прекрасно да се знае, че съществува свят, където възможностите са ограничени само от вашето въображение.

Коментари: 0