Лейбъристите ще подкрепят втори референдум за Brexit

Засега не е ясно дали в британския парламент ще бъде събрана достатъчно подкрепа за ново допитване

Лейбъристите ще подкрепят втори референдум за Brexit

Снимка: БТА

892 ~ 2 мин. четене
Британската опозиционна Лейбъристка партия ще подкрепи призивите за втори референдум за Brexit, ако парламентът отхвърли алтернативния план за напускане на Европейския съюз. А такъв бе обещан от премиера Тереза Мей, която обеща той да бъде гласуван на 12 март – две седмици преди датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне ЕС.

Парламентът трябва да разисква и да гласува в сряда следващите стъпки, които трябва да се осъществят по отношение на Brexit.

Опозицията заяви, че тогава ще внесе изменение, призовавайки правителството да приеме техните предложения за Brexit, които включват постоянен митнически съюз с ЕС и тясно сближаване с единния пазар на блока.

„Ако парламентът отхвърли нашия план, тогава лейбъристите ще изпълнят обещанието, което направихме на нашата годишната си конференция и ще подкрепят нов референдум за Brexit“, каза говорителят на лейбъристите Кейр Стармър.

Не се очаква парламентът да подкрепи плана на лейбъристите, а също така остава неясно дали има мнозинство в парламента в полза на провеждането на втори референдум, пише Reuters.

„Ние сме в много нестабилна ситуация. В разгара сме на политическа и конституционна криза“, каза говорителят на лейбъристите.

Лидерът на партията Джереми Корбин е под натиск от известно време да подкрепи втори референдум за Brexit. Миналата седмица осем депутати, подкрепящи референдума, напуснаха Лейбъристката партия, отчасти поради недоволство от факта, че тя не подкрепя втори референдум.

Провеждането на второ гласуване е дилема за Корбин - докато много от членовете и поддръжниците на партията горещо подкрепят второ гласуване, други просто искат Великобритания да напусне ЕС възможно най-скоро.

Партията заяви, че ще подкрепи кандидатурата на своя депутат Ивет Купър да даде на парламента законовата власт да принуди Мей да отложи Brexit, като поиска удължаване на срока за преговори по Член 50.
Подкрепи Economic.bg