Лейбъристки депутати призовават лидера си да се разбере с Мей

Те предупреждават Джереми Корбин, че преследването на втори референдум за Brexit би било вредно

Лейбъристки депутати призовават лидера си да се разбере с Мей

Снимка: БТА

2036 ~ 2 мин. четене
25 депутати от британската опозиционна Лейбъристка партия призоваха лидера си Джереми Корбин да направи всичко възможно, за да се разбере с премиера Тереза Мей по евентуална компромисна позиция на Лондон относно бъдещите отношения на Великобритания с ЕС след Brexit, пише Reuters.

В писмо до Корбин народните представители заявяват, че при разговорите си с Мей той не трябва да преследва идеята за втори референдум относно членството на Великобритания в ЕС. Според тях нов вот още повече ще раздели британското общество.

„Чувстваме, че ако е нужен компромис за постигането на това споразумение и за избягването да се участва в европейските избори, трябва да направим допълнителна стъпка, за да осигурим този компромис“, пишат лейбъристките депутати в писмото си.

Според тях отлагането на Brexit с месеци с надеждата за втори референдум ще раздели още повече страната и ще допринесе за увеличаване на несигурността сред компаниите. „Един втори референдум би бил използван от крайно дясното, би загубил на много от основните поддръжници на Лейбъристката партия и би понижил шансовете ни да спечелим парламентарни избори“, обясняват на Корбин депутатите в своето писмо.

Днес представители от правителството на Мей провеждат задълбочени преговори с Лейбъристката партия в търсене на компромисна позиция относно бъдещите отношения на Великобритания с ЕС след Brexit. В същото време Камарата на лордовете (Горната камара на британския парламент) обсъжда законопроект, приет късно снощи от Камарата на общините (Долната камара), за блокиране на възможността Великобритания да излезе от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“). Последната дума по темата обаче ще е на лидерите на страните членки на Блока, които единодушно трябва да одобрят евентуално ново отлагане на Brexit, ако до 12 април Лондон не приеме някакъв вариант на споразумението.
Коментари: 0