Летният сезон не успя да извади българската икономика от дупката

Възстановяването се забавя, а онлайн търговията в България е сред малкото процъфтяващи в кризата

Летният сезон не успя да извади българската икономика от дупката

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Възстановяването на българската икономика от шока през пролетта все още е твърде бавно, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Индустриалното производство в страната през месец юли отчита по-малък годишен спад (-6%), но и по-малък месечен ръст (2.3%). В сектора на търговията на дребно пък почти не се наблюдава ръст спрямо месеците април и май, белязани от блокади, затворени бизнеси и срив на икономическата активност. Строителният сектор, който също почти не усети кризата през изминалите месеци, пък отчита по-голям спад спрямо месец по-рано.

Промишлеността все още не може да излезе от дупката, в която попадна още през първия месец на пролетта, но все пак спадът от 6% е най-лекият от началото на коронакризата у нас. Свиване на производството се наблюдава и в трите сегмента – производство и разпределение на енергия (9.9%), преработваща (5.7%) и добивна промишленост (3.1%), като виновник за последното е добивът на въглища, спаднал с близо 20%.

Спрямо юли 2019 г. производството на тютюневи изделия се е свило с близо една трета от обема си, а това на машини и оборудване, което е ориентирано към износ – с близо 20%.

За сметка на това обаче расте производството на електрически съоръжения (със 7.2%) и на производството на изделия от каучук и пластмаса (с 6.4%).

Припомняме, че коронакризата промени някои от нагласите на хората, като все повече европейци изразиха интерес към закупуването на електрически велосипеди, а производството им у нас се увеличи с високи темпове за първото полугодие, призна в началото на юли пред Economic.bg Николай Бояджиев, изпълнителен директор на пловдивската компания „Макском", една от най-големите за производство на велосипеди в Източна Европа.

На месечна база се наблюдава и съществено увеличение в производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, а намаление - при лекарствените вещества и продукти след няколкомесечен ръст.

Строителният сектор, който бе най-леко засегнат от кризата и продължи да извършва дейността си и по време на най-тежките ограничения, не успява да отчете годишен ръст и през юли, като освен това се отдалечава от движението нагоре. „Вината“ за това пада главно върху сградното строителство – очаквано предвид спада на сделките с недвижими имоти в последните месеци.

Търговията на дребно у нас продължава да е с близо 20% под нивото от юли 2019 г., което е сигнал за нагласите на обществото все още да избягва или отлага скъпи или несъществени покупки. На годишна база продължава да се наблюдава и съществен спад в оборота на търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 23%, както и с търговията на горива (21.1%) и на облекло, обувки и кожени изделия (23.1%). Спрямо месец по-рано обаче благодарение на по-активния летен сезон и пътуванията на българите, както и на лекия ръст в цените на горивата оборотът в търговията с автомобилни горива расте – с 3.2%, както и тази с текстилни продукти. Търговията на дребно онлайн или по пощата продължава да разцъфтява и е с 22.2 нагоре на годишна база и с 3.4% спрямо месец юни.

Въпреки минималния ръст на продажбите на дребно, които стават факт благодарение на посочените по-горе пера, оборотът на сектора за трети пореден месец е с най-голям спад в Европейския съюз.

Коментари: 0