Лихвите по депозитите падат двойно по-бързо от цената на заемите

Банките събраха почти 500 млн. лева такси и комисиони

Лихвите по депозитите падат двойно по-бързо от цената на заемите
188 ~ 2 мин. четене
На фона на спадащи лихвени приходи и разходи и растящи постъпления от такси и комисиони българската банкова система увеличава печалбата си. 

Приходите на банките от такси и комисиони продължават да растат и за шест месеца са достигнали почти половин милиард лева, показват сборните актуални данни на БНБ към 30 юни. Точната сума е 493.543 млн. лева и тя е с близо 10% повече в сравнение с първата половина на миналата година. На практика събраното от такси и комисиони е сравнимо с печалбата на банковата система за същия период. Тя е 502.3 млн. лева. 

Покачването на сбора на парите, които трезорите взимат за услугите си, не е единствено обяснение за растящите печалби. Интересни и значителни промени има и в лихвената им политика и съответно в приходите и разходите им.

Към края на юни постъпленията от лихви са намалели с 16.15% на годишна база - или с малко над 122 млн. лева - до 1.866 млрд. лв. Спад има и при разходите за лихви с двойно по-голям процент - намалението е с 31.37%, или със 227.88 млн. лв. до 498.637 млн. лв. Това всъщност означава, че лихвите по депозитите падат с много по-висока скорост от тези по заемите, пише "Сега".

На практика въпреки ръста на депозитите за последната година разходите на банките за изплащане на лихви са се свили наполовина. През януари-юни 2014 г. на спестителите са били платени 938 млн. лева. Същевременно заради свитото кредитиране и поевтиняването на заемите банките получават все по-малки приходи от лихви. За първите 6 месеца на 2014 г. лихвените постъпления са били 2.261 млрд. лв., а за първата половина на 2015 г. са 1.866 млрд. лв.
Подкрепи Economic.bg