Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони

Правителствен доклад установи, че устройствата имат вградени възможности за цензура

Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони

Снимка: Twenty20

27729 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Литовското министерство на отбраната препоръча на гражданите си да избягват да купуват китайски мобилни телефони и посъветва хората да изхвърлят тези, които имат сега. Причината е правителствен доклад, който установи, че устройствата имат вградени опции за цензура.

Водещите телефони, продавани в Европа от китайския смартфон гигант Xiaomi, имат фабрична способност да откриват и цензурират използването на думи като „Свободен Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ или „Движение за демокрация“, заяви органът за киберсигурност към държавното управление на Литва.

Възможностите в софтуера на Mi 10T 5G на Xiaomi са били изключени за „региона на Европейския съюз“, но могат да бъдат включени дистанционно по всяко време, се казва в доклада на Националния център за киберсигурност на Министерството на отбраната.

Нашата препоръка е да не купувате нови китайски телефони и да се отървете от вече закупените възможно най-бързо“, каза заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичус пред репортери при представянето на доклада.

Xiaomi не отговори на запитване на Reuters за коментар.

Отношенията между Литва и Китай се влошиха напоследък. Пекин поиска миналия месец европейската страна да оттегли посланика си и заяви, че ще отзове своя пратеник във Вилнюс. Това се случи, след като балтийската държава отвори свой търговски център в Тайпе и наскоро приветства Тайванското представителство в столицата си.

Тайванските мисии в Европа и САЩ използват името на града Тайпе, избягвайки позоваване на самия остров, който все още не е напълно признат за отделна държава. Китай претендира, че той е негова територия, а използването на името му във въпросната мисия в Литва на практика означава признаване на неговата независимост. Тъкмо това разгневи най-много Пекин. 

В доклада на литовския Национален киберцентър се казва още, че телефонът Xiaomi изпраща криптирани данни за използването му до сървър в Сингапур. Пропуск в сигурността е открит и в модела P40 5G на китайската Huawei, но нито един не е намерен в телефона на друг китайски производител – OnePlus.

В доклада се казва, че списъкът с думи, които могат да бъдат цензурирани от системните приложения на телефона на Xiaomi, включително интернет браузъра по подразбиране, понастоящем включва 449 термина на китайски. Освен това той непрекъснато се актуализира.

Това е важно не само за Литва, но и за всички страни, които използват оборудване на Xiaomi“, се казва в доклада на Центъра.

Подкрепи Economic.bg