Лондон няма да бъде „наказван“ заради Brexit

Рисковете от напускането са валидни и за Острова, и за Европа

Лондон няма да бъде „наказван“ заради Brexit
2360 ~ 2 мин. четене

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз не трябва да бъде използвано като извинение за „налагане на наказание“ на Лондонското сити. Това заяви един от най-висшите банкови служители в Германия – членът на изпълнителния борд на Бундесбанк д-р Андреас Домбрет пред BBC.

По думите му подходът към Brexit трябва да бъде „прагматичен“ и въпреки че някои работни места могат да бъдат изгубени, Лондон ще остане „най-важният финансов център в Европа“.

„Считам за свое задължение да се уверя, че преходът ще бъде възможно най-гладък, а ние ще бъдем възможно най-прагматични“, обеща Домберт.

На неофициална среща по-рано през този месец, той заяви, че позицията на Лондон като врата на финансовите услуги към ЕС може да бъде застрашена.

Освен това трансакции в европейска валута и застрахователни продукти на стойност трилиони лири, наречени клиринг, вероятно ще се прехвърлят от Ситито към континента.

Но банкерът подчерта, че Германия смята Великобритания за свой съюзник, особено когато става въпрос за поддържане на глобални регулаторни стандарти.

Домбрет заяви, че не желае да вижда нито Обединеното кралство, нито ЕС да се опитват да печелят нерегламентирано конкурентно предимство, занижавайки регулаторните си стандарти.

По думите му рисковете за финансовите услуги са двустранни. „Виждам рискове не само за Лондон. По отношение на икономическите обстоятелства, Brexit ще повлияе не само на Великобритания, но и на Германия и на останалата част от Европа“, заяви банкерът.  

„Виждам го като двупосочна улица. Разбира се, че ще има разходи при такова развитие, но все още е твърде рано да се каже какви ще бъдат те и пред какви непредвидени разходи ще трябва да е изправим“, обясни Домберт.   

Запитан колко работни места в сектора на финансовите услуги могат да бъдат преместени, след като Великобритания напусне ЕС, банкерът отговори: „Много е трудно да се изчисли точно. Не е задължително всички да се преместят в Европа, някои могат да се насочат към САЩ“.

„Не очаквам всички те да отидат в един град, което също не е толкова лошо, защото рискът ще бъде разпределен между няколко финансови центъра, а това би било ползотворно от гледна точка на финансовата стабиност“, обясни Домбрет.

Подкрепи Economic.bg