Lufthansa и easyJet искат да купят проблемната Alitalia

Компанията е изпратила официален документ, в който очертава визията си за \"новата Alitalia\"

Lufthansa и easyJet искат да купят проблемната Alitalia
568 ~ 1 мин. четене

Германският превозвач Deutsche Lufthansa AG и британската easyJet са подали оферти за покупката на проблемната италианска авиокомпания Alitalia SpA. Крайният срок за изпращане на заявленията беше 10 април. 

От италианската компания съобщиха, че са получили три оферти, но официално няма информация от кого е третата. Според италианското издание на Sole 24 Ore писа, че третият кандидат е унгарската WizzAir.

Както се посочва в изявлението на Lufthansa, компанията е изпратила документ до ръководството, в който очертава визията си за "новата Alitalia".

Преди дни британският бюджетен превозвач easyJet също разказа за интереса към придобиването на компанията. 

Различни издания писаха, че от закупуването на Alitalia също се интересуват Air France-KLM, Delta Air Lines и инвестиционната компания Cerebrus. Представители на Air France-KLM отхвърлиха информацията, пресслужбата на Delta отказа да коментира слуховете, а представители на Cerebrus не отговориха на писменото запитване на MarketWatch.

Alitalia е бивш държавна компания и е в криза от години: от 1999 г. насам компанията не е реализирала печалба. През 2016 г. загубата на Alitalia е била около 500 млн. евро, според La Repubblica.

През май 2017 г. Alitalia обяви фалит, процедурата ще продължи до края на април. Италианското правителство се опитва да спаси компанията, в която работят повече от 11 хил. души.

Подкрепи Economic.bg