Lufthansa отчита загуба от €2.1 млрд. заради пандемията

Преди дни стана ясно, че ЕК и Берлин постигнаха споразумение за спасителния пакет от 9 млрд. евро за превозвача

Lufthansa отчита загуба от €2.1 млрд. заради пандемията

Снимка: pixabay

Германската авиокомпания Lufthansa отчете нетна загуба от 2.1 милиарда евро през първото тримесечие на годината. Отрицателните резултати се дължат на факта, че компанията заземи голяма част от флота си, което ѝ костваше 266 млн. евро загуби за разглеждания период.  

Компанията е трябвало да плати и 100 млн. евро на кетъринг компанията LSG North America, която доставя храна на борда, въпреки че няма полети. Освен това заради кризата превозвачът се принуди да закрие и нискотарифното си подразделение Germanwings и намали капацитета на Eurowings, което ѝ костваше 57 милиона евро, съобщи Lufthansa в сряда, предава Reuters.

Lufthansa, която е заземила почти целия си самолет в разгара на пандемията на коронавирус, потвърди загуба преди лихви и данъци от 1.2 милиарда евро през първите три месеца на годината.

На фона на лошата статистика преди дни стана ясно, че Европейската комисия и германското правителство са постигнали споразумение за спасителния пакет от 9 млрд. евро за Lufthansa. Планът за германския превозвач бе лансиран преди няколко седмици, а според него правителството на Германия ще получи 20% от акциите на компанията в замяна на финансовата помощ от 9 млрд. евро.

Коментари: 0