Макс плати всичките си задължения към КРС

Телекомът предплати и таксите си за следващото тримесечие за над половин милион лева

Макс плати всичките си задължения към КРС
196 ~ 2 мин. четене

Телекомуникационният оператор Макс обяви, че е заплатил над 2 милиона лева на държавата в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за използваните от него 2х10 MHz радиочестотен спектър в обхват 1800 MHz. От тях 1 500 000 лева покриват таксите за разрешението на компанията да използва спектъра през изминалата половин година. Останалите повече от 500 000 лева Макс предплаща за използването на честотите през следващото тримесечие като категоричен знак за стабилното си присъствие на телеком пазара в България.

Преди месец се появи информация, че КРС е започнала производство за отнемане лиценза на компанията заради неплатени такси.

„Не смятам, че когато една компания си плаща таксите към държавата, това е новина. Съобщаваме, че сме платили всички дължими такси към КРС обаче, защото преди месец информацията по този въпрос беше спекулативно представена в публичното пространство от конкурентна компания. Държа да изясним, че Макс е на българския пазар с ясни дългосрочни намерения да развива иновативни услуги с високо качество. И като компания с дългосрочна визия не само че заплащаме за ползваните честоти, а ще закупим правото да използваме още. Така, когато и останалите оператори пуснат своите 4G мрежи, мрежата на Макс отново ще бъде с най-високи скорости“, заяви изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.

През януари тази година стана ясно, че КРС ще разпредели между операторите освободен честотен ресурс в обхвата 1800 MHz, като Макс ще получи допълнителни 2х5 MHz към използваните вече 2х10 MHz. Компанията има намерение да използва допълнителните честоти, за да постигне по-високи скорости през мобилната си 4G LTE мрежа за достъп до интернет – до 110/50 Mbps за сваляне/качване.

Макс е оператор от ново поколение, който предлага мобилни интернет и гласови услуги. Компанията стартира първата търговски достъпна 4G LTE мрежа в България още през май 2014 г. През тази година предстои да пусне стандартна гласова услуга с национално покритие.
Подкрепи Economic.bg