Малина Крумова оглави новата агенция за пътна безопасност

Задачата на звеното ще бъде да координира работата на всички останали 11 структури, които се занимават с безопасността по пътищата

Малина Крумова оглави новата агенция за пътна безопасност
728 ~ 1 мин. четене
Правителството определи вече бившия зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова за председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Тя бе официално създадена в края на януари, а целта и е да разработва, координира и контролира провеждането на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата в България, като се предвижда да поеме част от функциите на различните институции, между които е споделена отговорността за безопасността на движението по пътищата към настоящия момент.

За създаване на ново звено заговори първо вицепремиерът Томислав Дончев след катастрофата край Своге през август, в която загинаха 20 души. Подобен орган обаче вече съществува под шапката на Министерството на вътрешните работи и се казва Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Според Дончев обаче липсва синхрон между всички структури, отговарящи за пътната безопасност у нас, каквото е и мнението на Борисов.

В началото на декември премиерът Бойко Борисов заяви, че отговорността за движението по пътищата се споделя между 11 институции. Те обаче очевидно не работят, за да се налага създаване на още едно звено, което да ги контролира и координира. Предстои да бъде извършен задълбочен анализ с оглед хоризонталния характер на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата и обществената й значимост преди да се пристъпи към промени в законодателството. 

На мястото на Крумова в регионалното министерство застана Николай Нанков, който подаде оставка като регионален министър след катастрофата край Своге през август 2018 г.
Подкрепи Economic.bg