Малко страни могат да спечелят повече

ТПТИ ще увеличи възможностите ни за износ към САЩ, убедени са в Швеция

Какво е ТПТИ през погледа на шведската преса:

Малко страни могат да спечелят повече
352 ~ 3 мин. четене

Съществуват хиляди споразумения за свободна търговия и инвестиции в света. Но това, което се оказва най-важното, все още липсва такова между ЕС и САЩ. За щастие, то се договаря в момента.

Споразумението за свободна търговия, наречено Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се смята за най-доброто и се очаква да бъде готово до няколко години. Договорът ще изключва всякакви тарифи и квоти, ще хармонизира стандарти и правила за качество на продукцията, така че да не възпрепятстват вноса и износа.

Но какво ще включва това споразумение?

Всички критици са съгласни, че ТПТИ е плюс за инвестициите, растежа и заетостта. То ще осигури подобрен пазарен достъп за шведските фирми в една много богата страна с над 300 млнпотребители, което носи наистина сериозни позитиви.

Най-големият плюс от споразумението е за малките фирми, които днес търпят ограничения заради различни тарифи и ненужно сложни регламенти. Една подобна фирма вероятно ще се затрудни да плаща митническите такси при внасянето на стоки в САЩ, особено щом й се наложи да чака за приходи, докато продуктите се продадат.

Още по-голям е проблемът за фирми, които не са толкова големи, че да разполагат със собствени юристи, а трябва да се справят с прекомерната бюрокрация, която възниква,когато административен или чисто търговски спор трябва да бъде разрешен в среда с напълно различни правила.

Когато Швеция влезе в ЕС преди 20 г., да се отървеш от цялата документална бумащина, беше нещо революционно. Изведнъж беше също толкова лесно да продаваш в Испания, колкото и в Сконе (шведски град, бел. ред.). Ако същото се получи и със САЩ, би било фантастично. 

Критиците на споразумението се тревожат, че законодателството на ЕС, насочено към опазване на околната среда, здравето на потребителите, безопасността на продуктите и безопасността на животните, няма да се спазва толкова стриктно. Това не е вярно. Преговарящите имат много точни инструкции, така че ТПТИ да не се превърне в изключение от други споразумения.

В същото време правилата в САЩ често също са толкова стриктни, ако не и повече, когато става дума за ЕС. Един търговски договор с Щатите няма да ни залее с ГМО продукти. Нещо повече, споразумението по никакъв начин няма да застраши правото на страните да приемат нови закони в защита на гражданите, животните и природата.

От значение е и фактът, че Европейския парламент, страните членки на ЕС и Американският Конгрес трябва да одобрят ТПТИ. Това означава, че процесът за ратифицирането му ще бъде максимално отворен и демократичен. И това не е само формалност. Това е реалност. Тези от нас, които притежават експортно ориентирани фирми в Норрланд (шведски регион, бел. ред.), сме убедени, че споразумението ще увеличи шансовете ни за износ в САЩ и ще създаде просперитет и работни места в Швеция.

Фактът, че вносът ще бъде улеснен, също е важен. В заключение, ТПТИ ще даде големи предимства на шведските фирми, най-вече на малките и средно големите, особено тези, които са експортно ориентирани. Пазарът носи просперитет. Това го знаем от стотици години. И много малко страни ще спечелят повече от едно подобно споразумение между ЕС и САЩ, от малката, но силна Швеция.

Забележка: Материалът е публикуван в шведския либерален вестник Norran, както и на Facebook профила на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом.   

Подкрепи Economic.bg