По-висока здравна вноска за неходещите на преглед

Обмислят специален ден в годината за профилактика при личния лекар

По-висока здравна вноска за неходещите на преглед
200 ~ 2 мин. четене

Пациенти, които не ходят на редовни профилактични прегледи, да бъдат санкционирани. Когато се установи, че има пропуски в годишните профилактични прегледи при даден човек, той или да плаща по-висока здравна осигуровка, или ако се разболее, да си заплаща лечението. Това поиска здравният министър д-р Петър Москов по време на здравен форум, проведен в Парламента.

По-късно министърът уточни, че предложението ще бъде внесено в Министерския съвет, за да може да бъде прието и да се превърне в нормативен акт.

Москов уточни, че и в момента има глоба за неявяване на годишен профилактичен преглед и тя е в размер на 50 лв. Глобата обаче никога не се прилагала: „Затова за мен решенията са 2и ще бъдат внесени като проект те са свързани или с увеличаване на вашата персонална здравна вноска за следващата година с колко, това е въпрос на конкретни разчети, но това е икономическа санкция за вас, или ако вие не сте изпълнил задължението си да отидете на профилактичен преглед, ще трябва да заплатите лечението си през следващата година, каквото и да бъде то.

От здравната дискусия днес стана ясно, че в 80 общини в страната няма аптеки, които да предлагат онколекарства, в 50 общини липсват аптеки, осигуряващи инсулин, а 39 общини са без аптеки, които да отпускат лекарства за хронични заболявания. Като основен проблем у нас бе посочена липсата на добра връзка между лекар, фармацевт и пациент, предаде Дарик.

Вероятно ще трябва да се промени и трудовото законодателство, така че хората да могат да използват един ден в годината, за да отидат на профилактичен преглед. „Това трябва да бъде съчетано и с различен начин на оповестяване и график на личните лекари, за да може тези неща да съвпаднат, от рано да е ясно и да не се получава натрупване. Възможността аз да отделя от собственото си работно време, трябва да съвпадне с предварително уточнен график заедно с личния ми лекар, който да направи това“, добави Москов.

По време на дискусията пациенти отново поискаха отделен Закон за правата на пациента. Оказва се, че делата за лекарски грешки, заведени от пациенти, се увеличават, посочи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов: „Моето лично мнение е, че би било позитивно да има подобензакон, но като си представя колко дебати ще има във връзка с този него, колко мнения ще се изкажат, колко бавно ще се случи това не знам дали това от стратегическа и тактическа гледна точка е правилният ход в този момент".

Въпреки тревожните данни, които редовно се представят като резултати от българското здравеопазване, се оказа, че страната ни е в челната тройка в Европа по достъп до лекарска грижа.

По време на дискусията обаче за пореден път бе подчертано, че у нас няма точна дефиниция на термина лекарска грешка“.Подкрепи Economic.bg