Манолова в защита на казаните за ракия

Омбудсманът внесе жалба до Конституционния съд срещу забраната им

Манолова в защита на казаните за ракия

Омбудсманът Мая Манолова застана в защита на домашните казани за ракия. Тя подаде жалба в Конституционния съд срещу текстовете от Закона за акцизите и данъчните складове, които въвеждат нови правила за стопаните с малки казани.

С промените в закона се въвеждат ограничения казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. В противен случай обектите се водят като складове. Като аргументи за жалбата си до Конституционния съд Мая Манолова посочи нарушаването на правото на гражданите за свободна стопанска инициатива.

"Мисля, че е крайно несправедливо, даже под благовидния предлог, че по този начин ще се борят със сивата икономика, правителството и парламентът да правят промени, които да ограничават стопанската дейност на българите, всъщност на малките обекти, без изобщо да затяга контрола по отношение на големите обекти", каза тя.

Манолова каза още, че през 2016 година ще води битка с Топлофикация, мобилните оператори, енергоразпределителните и ВИК дружествата, които събират задълженията си чрез колекторски фирми.

"Не приемам дружествата, които са доставчици на обществени услуги, да си служат с колекторски фирми, които да им събират задълженията. Това е начин върху гърба на бедните българи да паразитират маса субекти, които при това печелят не лошо от изтънелия джоб на българина", каза тя.

Омбудсманът обяви, че през следващата година работата на институцията ще бъде изцяло реформирана, като ще бъдат организирани пет постоянно действащи приемни в икономическите райони за планиране в страната, а експертите ще отидат до всяка една община, за да изслушат хората.

Коментари: 0