Машинното гласуване може да се въведе след местните избори

Преди това решението обаче трябва да бъде прието от народните представители

Машинното гласуване може да се въведе след местните избори
Хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно такова след местните избори тази година. Това предложи правната комисия към парламента на извънредно заседание днес. Окончателното решение за въвеждането на машинното гласуване след местния вот ще бъде гласувано от Народното събрание.

Предложеният от правната комисия текст предвижда по време на предстоящите през месец май избори за Европейски парламент в най-малко 3000 избирателни секции да се проведе паралелно машинно гласуване. По време на вота за общински съветници и кметове през есента на тази година пък машинно гласуване ще има в най-малко 6000 избирателни секции. Изключения от машинния вот ще са специализираните избирателни секции – тези в чужбина, на кораби, в затвори и места за задържане, както и подвижните избирателни секции.

Съгласно приетия от правната комисия текст Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя и номерата на избирателните секции,в които се произвежда машинно гласуване не по-късно от 12 дни след насрочване на изборите.
Коментари: 0