Порожанов: Изнасяме над 60 млн. литра вино на година

Лозовите насаждения у нас са се увеличили с 14 000 декара, съобщи земеделският министър

Порожанов: Изнасяме над 60 млн. литра вино на година

Снимка: Economic.bg

Износът на вино от България е над 60 милиона литра на година, като основните ни пазарите са ЕС, Китай, Русия и САЩ. От 266 регистрирани винопроизводители у нас 72 са чуждите инвеститори. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод днешния празник на лозарите и винарите.

По думите му площите с лозя са над 600 000 декара, а с 
помощта на програмите за преструктуриране лозовите масиви у нас са нараснали с около 14 000 декара през миналата година. Годишната консумация на вино у нас е била от 110 до 120 милиона литра, включително с домашно произведеното вино.

Порожанов каза още, че бюджетът на програмата за подпомагане на лозаро-винрството е 133 млн. евро, или по 26-27 млн. евро на година. В средствата са включени както застраховките, така и възможност за инвестиции до 600 000 евро, които производителите могат да вложат в подобрения на избите, подмяна на бъчви и съоръжения и т.н. 

Земеделският министър заряза ритуално лозята в избата "Катаржина естейт" край Свиленград. На празника Трифон Зарезан присъстваха областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутати, кметове от региона, много гости. 
Коментари: 0