Масови безредици в Скопие след договора за новото име (снимки)

Има ранени и задържани

Масови безредици в Скопие след договора за новото име (снимки)

Снимка: БТА

Македонската полиция за борба с масовите безредици е използвала звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне белязан от насилие протест в Скопие против договора с Гърция за новото име на страната, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на телевизия А1 и на очевидци.

Полицията се намесила, след като някои от демонстрантите започнали да хвърля камъни и бутилки срещу служителите на реда, охраняващи парламента. Тълпата скандирала: "Македония, няма да изоставим името", "Ще дадем живота си за Македония" и пеела патриотични песни. Съобщава се за поне 10 ранени, сред които 7 полицаи, както и за 11 задържани.

В протестите участвали няколкостотин души. Припомняме, вчера на специална церемония министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха договора между двете страни, с който се слага край на близо 27-годишния спор за името

Договорът предвижда за всеобща употреба сегашното име Бивша югославска република Македония (БЮРМ) да бъде заменено от Република Северна Македония.

Документът трябва да бъде одобрен от парламентите на двете страни, а в Македония ще бъде организиран и референдум. Македонският президент заплашва да блокира сделката.

Коментари: 0