Мениджърите на фалирали туроператори остават извън пазара за 3 години

Мярката е заложена в предстоящите промени в Закона за туризма

Мениджърите на фалирали туроператори остават извън пазара за 3 години

Снимка: Economic.bg/Архив

Собствениците и управителите на туристически компании, чийто лиценз е бил отнет, няма да имат право да създават или управляват нова компания с такава дейност за три години. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Nova, добавяйки че предстоят промени в Закона за туризма.

„С новите промени в закона, за да се избегнат подобни проблеми, са предвидени и декларации за физическо лице, за да се избегне едни и същи хора да създават нови фирми, които мамят клиентите. Ако един човек е бил управител или собственик на туристическа фирма с прекратена дейност и отнет лиценз да няма право в продължение на три години да работи във фирма със същия предмет на дейност и да учредява нова”, обясни министърът.

Тя допълни, че всеки може да провери на сайта на министерството дали дадена компания е била санкционирана. „Регистърът е публичен, а компаниите с прекратени лицензи не са премахнати от него, а имената им са оцветени с червен цвят, за да се види, че те нямат право да извършват такава дейност. Включително и тези, които нямат застраховка, също са с отделен цвят“, каза министърът.
Коментари: 0