Microsoft възражда Windows XP

Компанията обеща да изпрати важни обновления по сигурността заради вируса WannaCry

Microsoft възражда Windows XP
5460 ~ 2 мин. четене
Microsoft предприе необичайна стъпка миналия месец, като реши да достави важни обновления по сигурността на популярната операционна система Windows XP. Компанията престана да публикува актуализации по сигурността за 16-годишната операционна система още през 2014 г .Целта на сегашното обновление е била да предпази хиляди компютри от масивната атака на вируса WannaCry.   

Най-малко 75 000 компютър в 99 държави са били засегнати от зловредния софтуер, който криптира устройството и изисква откуп от 300 долара, преди да го отключи. Microsoft спря да поддържа Windows XP през април 2014 г., но софтуерният гигант сега предприема безпрецедентния ход и отново го включи листа на програмите с актуализации на защитата. 

„При прегледа на тазмесечните обновления, бяха установени някои уязвимости,  носещи завишен риск от кибератаки от страна на правителствени организации“, казва Адриен Хол, генерален мениджър на отдела по Кризисен мениджмънт в Microsoft. "За да се справим с този риск, днес предоставяме допълнителни актуализации за сигурността, заедно с нашата редовна услуга Update Tuesday”, допълва той и уточнява, че обновленията на защитата се предоставят на всички клиенти, включително тези, използващи по-стари версии на Windows. 

Microsoft съобщава, че актуализациите ще важат за Windows XP, Windows Vista и всички други по-нови, неподдържани и поддържани версии на Windows поради "повишен риск" от атаки, които са подобни на зловредния софтуер WannaCry.  Пакетите ще бъдат достъпни на Download Center или Windows Update на Microsoft. 

От компанията изтъкват, че този ход не бива да се „разглежда като отклонение от нашите стандарти в политиката ни по обслужване“. От съобщението става ясно, че това е по-скоро изключение от правилото. Вероятно е компанията да предприема този ход, защото са забелязани атаки или опити за атаки към все още непокрита дупка в Windows.

Ако все още работите с Windows XP, трябва  да знаете, че новите пакети е добре да бъдат инсталирани незабавно, независимо че Windows XP не е толкова силно засегнат от първите атаки на WannaCry. Почти всички жертви на вируса бяха насочени към потребители на Windows 7. Не е ясно обаче дали споменатите нови атаки този път няма да се насочат по-агресивно към Windows XP.  
Подкрепи Economic.bg