Милиардер обеща заплати на стачкуващите лекари в Зимбабве

Те прекратиха 4-месечната си стачка

Милиардер обеща заплати на стачкуващите лекари в Зимбабве

Снимка: БТА

704 ~ 2 мин. четене
Лекарите в Зимбабве се съгласиха да се върнат на работа, след като приеха предложение за финансиране от местен милиардер, с което приключиха дългата си стачка, съобщават днес международните медии. Стачката с искания за по-добро заплащане и подобряване на лошите условия продължи повече от четири месеца, парализирайки здравния сектор в страната, припомня Би Би Си.

Първият милиардер на Зимбабве Страйв Масийва представи предложение за преодоляване на безизходицата. Той заяви, че ще създаде фонд от 100 милиона зимбабвийски долара (6,25 милиона щатски долара) и от него ще се плащат възнаграждения на до 2000 лекари издръжка в размер на около 300 щатски долара на месец за транспорт и живот.

Милиардерът, който живее във Великобритания, ще финансира лекарите за шест месеца чрез стипендиантска програма, ръководена от неговата благотворителна организация Higherlife Foundation.

В изявление Асоциацията на лекарите от болниците в Зимбабве потвърди, че предложението на Масийва е прието.

„В светлината на неотдавнашното развитие Асоциацията иска да изкаже благодарността си на Higherlife Foundation за това, че още веднъж разшири офертата си към всички правителствени лекари“, заявиха от там. "Асоциацията насърчава цялото си членство да отиде и да кандидатства за обучение преди определения срок."

Старши и младши лекари се съгласиха да се върнат на работа като част от споразумението.

Повечето от стачкуващите лекари печелят по-малко 100 долара на месец, което ги затруднява да си купят храна или да платят транспорта до работата си.

Те започнаха протести с искане за увеличение на заплатите, привързано към щатския долар, за да компенсира трицифрената инфлация, предизвикана от сриващата се икономика на Зимбабве. В момента инфлацията е над 500%.

Страната преживява дълбока икономическа криза, при която се наблюдава висока безработица, недостиг на храна и прекъсване на електрическата енергия.

Правителството на Зимбабве заяви, че не може да си позволи да увеличи заплатите. Тепърва ще се коментира предложението на Масийва.

Основател на телефокомуникационната компания Econet Wireless, Масийва се счита, че има нетно богатство от около 1,1 милиарда долара.

От 2017 г. Зимбабве се ръководи от президента Емерсън Мнангагва, след свалянето на дългогодишния президент Робърт Мугабе от военните.
Коментари: 0