Здравното министерство иска да ограничи употребата на наргилета

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство

Здравното министерство иска да ограничи употребата на наргилета

Наргиле

Междуведомствена работна група към Министерство на здравеопазването (МЗ) ще разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Това се съобщава в сайта на ведомството, но от там не посочват какво точно искат да ограничат.

Днес зам.-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и експерти от здравното ведомство са обсъдили наличните научни доказателства относно рисковете и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

Първата работна среща ще се проведе на 30 август 2017 г. с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, на образованието, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема

След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, съобщават от ведомството.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

От ведомството припомнят, че опазването на общественото здраве, и в частност – детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020 г.

Коментари: 0