Митническото куче Жерар с престижна международна награда

В състезанието участваха 13 кучета, представители на митническите администрации на осем държави

Митническото куче Жерар с престижна международна награда
4001 ~ 1 мин. четене

Лабрадорът Жерар и неговият водач от Митница Столична спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета, което се проведе в Молдова в рамките на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн. В състезанието участваха 13 кучета, представители на митническите администрации на осем държави (България, Румъния, Чехия, Русия, Молдова, Украйна, Грузия и Унгария). 

Четириногите митнически инспектори се състезаваха в две направленията - търсене на наркотици и търсене на цигари, показвайки умения в четири основни дисциплини: претърсване на багаж, на лек автомобил, на помещение и послушание, съобщават от Агенция Митници.

Българският представител Жерар се представи най-добре в претърсването на помещение, като откри укритите цигари за извънредно кратко време - под  2 минути. Така нашият лабрадор получи максималния актив от 100 точки в тази дисциплина и спечели овациите на журито и конкурентите.

В общото класиране екипът водач и лабрадор от Митница Столична спечели второ място. Това е първото участие на Жерар на интернационален форум и първото участие на българско митническо куче на международно състезание в дисциплина „търсене на цигари". Петгодишният лабрадор Жерар е едно от първите две кучета в България, специално обучени за търсене и откриване на цигари. Жерар „работи" в Митница Столична вече четвърта година, заедно с брат си Марк.

Подкрепи Economic.bg