$200 млн. загуби за Ню Йорк след кметска грешка

Бизнесът е претърпял значителни щети, след като Бил де Блазио затвори улиците на мегаполиса, а бурята се оказа по-слаба от очакваното

$200 млн. загуби за Ню Йорк след кметска грешка

Последствията за Ню Йорк от снежната буря, блокирала североизточното крайбрежие на САЩ, възлизат на около 200 млн. долара, съобщават от Moody’s, цитирани от БГНЕС.

Най-сериозни за икономиката на мегаполиса са загубите в резултат на решението на кмета Бил де Блазио да затвори улиците за всякакъв транспорт, с изключение на машините на градските служби. Особено тежко са понесли забраната малкият бизнес и почасово наетите служителите, които бяха принудени да останат в домовете си. Критиките към градоначалника се засилват, след като стана ясно, че мащабите на бурята са далеч под първоначално прогнозираните и голяма част от мерките са били преувеличени.

Вицепрезидентът на Planalytics Ивън Голд посочва, че икономическите загуби за всички щати, засегнати от бедствието, са 500 милиона долара. По оценки на аналитичната компанията, през 2014 г. от различни природни бедствия САЩ са претърпели щети от 15 до 50 милиарда долара, а сегашната снежна буря е само една малка част от тях.

Снежната буря, която националната метеорологична служба обяви за "историческа" удари източното крайбрежие на Съединените щати в следобедните часове в понеделник и се усили във вторник през нощта. Правителството на щата Ню Йорк и три съседни щата прикани местните жители да не използват лични превозни средства, без да се налага. Редица институции, училища и детски градини в града също бяха затворени.

От днес общественият транспорт в Ню Йорк трябва да възстанови напълно работа, а забраната за движение на леки автомобили също е отменена.

Коментари: 0