„Корупционна, некадърна, ченгесарска система овладява ключови позиции в държавата“

Стратегиите са промиване на мозъци, а в България има много хора, които го владеят, коментира банкерът по повод стратегията за реформиране на съдебната система

Левон Хампарцумян:

„Корупционна, некадърна, ченгесарска система овладява ключови позиции в държавата“
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Корупционна, некадърна, ченгесарска система овладява ключови позиции в държавата“, заяви Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян пред БНТ по повод последния доклад на Европейската комисия, отново наблягащ на правоохраняването и правораздаването.

Банкерът определи езикът на „брюкселската демокрация“ като „твърде елегантен“. Според него, оценките нямат никакво значение, а важно е какво е усещането за справедливост в страната. Той заяви, че би подкрепил реалните резултати от предлаганата стратегия за реформа в съдебната система, но остава резервиран към реализирането ѝ. „Стратегиите са „промиване на мозъци“, а в България има много хора, които владеят „промиването на мозъци“, посочи Хампарцумян, допълвайки, че множество са изготвените стратегии в различни сектори, но това така и не е решило проблемите им.

Изпълнителният директор на Булбанк бе категоричен, че тегленето на депозитите преди изборите в Гърция е било своеобразна паническа реакция на възможността радикална формация да поеме властта, но тя няма как да засегне българските банки, тъй като дори тези с гръцки собственици са регистрирани според българското законодателство. „Гърция не може да потопи еврозоната, но може да се самопотопи“, каза Хампарцумян. Той обаче изрази виждане, че радикалните послания на СИРИЗА от кампанията ще отстъпят щом „бъдат облечени костюмите“ и бъде поето управлението.

Банкерът посочи, че няма как да знае дали има банка, която може да последва съдбата на КТБ, тъй като с пълната информация разполага единствено Българска народна банка. Той обаче не очаква втора банка, освен ползващата държавна помощ ПИБ, да има нужда от това в следващите 6 месеца до една година и подчерта, че и сега предоставената държавна помощ се наблюдава според правилата на Европейската комисия.

„Успехът ни в ЕС е наша задача, а не на Европейската комисия. Ниските пенсии са наш проблем. Изпуснахме доста шансове за еврозоната и имам усещането, че досега сме питали по начин, по който да ни откажат“, заяви Хампарцумян по повод кандидатурата на страната ни за еврозоната и икономическото ѝ състояние в рамките на ЕС.

Той коментира и поскъпването на франка и последвалите проблеми за кредитополучателите в швейцарска валута. По думите му, „Швейцарската централна банка на няколко пъти даваше сигнал да не се теглят кредити във франкове и оказваше натиск върху големите банки да не предоставят такива продукти. Затова и проблемът не е толкова голям.“ Банкерът призова гражданите да се въздържат от валутни спекулации, тъй като те завършват в повечето случаи със загуби за непрофесионалистите.

Коментари: 0