Български хеликоптер е пленен в Судан

Шестимата българи на борда са добре, а с групировката SPLM-North е установен контакт, съобщават от външното ни министерство

Български хеликоптер е пленен в Судан

Снимка: google.com/maps

Хеликоптер на българска авиокомпания и шестимата българи са били пленени в Судан, съобщават от Министерството на външните работи.

Инцидентът е станал на 26 януари. Машината е изпълнявала полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП) и е извършила принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет  по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти, поясняват от ведомството.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“. Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи подчертава, че е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам.-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

Коментари: 0