Много европейски градове вече не искат туристи

Трябва да се рекламират по непопулярни места за туризъм в Европа, коментира еврокомисарят Елжбета Биенковска

Много европейски градове вече не искат туристи
1300 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Много европейски градове вече не искат туристи и затова ние трябва да започнем да рекламираме по-непопулярни и непознати места за туризъм на континента, не само столиците. Това коментира Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия на първата по рода си среща на европейските министри на туризма в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

По нейни думи туристическият сектор трябва да се развива в епохата на дигитализация като ключов фактор е обсъждането и изработването на следващата многогодишна финансова рамка и как да се използват различни части от финансирането в отрасъла. 

На пресконференцията в Националния дворец на културата след неформалната среща на министрите на туризма участия взеха и Николина Ангелкова, министър на туризма на България, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН и еврокомисарят Елжбета Биенковска. 

„Туризмът е повече от 10% от БВП на Европа. Трябва да насърчаваме индустрията и всички хора, които инвестират в туризма и от друга страна нововъведенията, онлайн платформите трябва да бъдат регулирани“, заяви Ангелкова. „Откриване на нови авиолинии и развиване на транспорта като част от сектора, свързаност със Западните Балкани и Турция са основни приоритети както на срещата, така и на Българското председателство“, допълни министърът на туризма.

Според еврокомисар Биенковска е важно туризмът да имат отделно финансиране, което да се използва за иновации в сектора. Тя коментира и транспорта като част от туристическия отрасъл – без модерни летища и без инфраструктура няма как да бъдем атрактивни и да посрещаме повече туристи в европейските страни.

„Турция е важен пазар и важен партньор за България в сектор туризъм. Повече от 600 хил. туристи от Турция за посетили страната“, обясни Николина Ангелкова. Тя допълни, че на предстоящата среща от високо равнище на 26 март във Варна, под егидата на премиера Бойко Борисов, ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъдат обсъдени редица условия и политики, на които следва да отговори Турция за максимално доближаване на страната до влизане в Европейския съюз.

Ангелкова обясни, че и тази година се очаква ръст от туристи от Турция, не само през зимата, но и през лятото.
Подкрепи Economic.bg