Facebook: Ако не ни харесвате, тръгнете си

С тези думи двама от директорите на компанията се обърнаха към бизнеса

Facebook: Ако не ни харесвате, тръгнете си

Снимка: Pexels

1248 ~ 2 мин. четене
Ако не ни харесвате, тръгнете си. Това кратко и ясно послание отправиха двама от директорите на Facebook – Кембъл Браун и Адам Мосери, към издателите и бизнеса в понеделник по време на конференцията Code Cut на ReCode. На няколко пъти в 50-минутния разговор те изтъкнаха, че ако някой смята, че платформата не е подходяща за него, той не трябва да бъде във Facebook, пише Mashable. 

Наскоро компанията предприе радикални промени в News Feed си, като заяви, че занапред ще показва на потребителите предимно съдържание от близки и приятели и в много по-малка степен такова от медии и компании. Решението предизвика недоволство и у двете страни, като особено много обезпокои бизнеса, поставяйки под въпрос ефекта от позиционирането му във Facebook. 

Според компанията хората не идват във Facebook за новини, а заради приятелите и семейството си. Въпреки това проучванията сочат, че повечето възрастни в САЩ например получават новини именно през социалната мрежа. Междувременно някои играчи заплашиха да изтеглят рекламите си от платформата, а нов доклад на eMarketer показа, че младите потребители все по-рядко избират Facebook. 

Критиките към тази, но и към социалните медии като цяло напоследък са актуален казус. Бившият президент на Facebook Шон Паркър и бившият изпълнителен директор на Facebook Чамат Палихапития също се включиха в дебата и разказаха за отрицателните ефекти, които тези канали имат върху потребителите. Главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф пък твърди, че Facebook трябва да бъде регулиран както цигарите, тъй като също като тях води до пристрастяване.

„Не съм там, за да ги убеждавам да бъдат във Facebook“, коментира Кембъл Браун, шеф на отдела по новинарски партньорства. „Работата ми не е да правя издателите щастливи. Задачата ми е да гарантирам, че във Facebook има качествени новини, а издателите, които искат да са във Facebook, имат работещ бизнес-модел“, допълни тя. 
Подкрепи Economic.bg