Москва забрани продажбата на смартфони без руски софтуер

Правителството ще изготви и списък на приложенията, които трябва да бъдат предварително инсталирани от производителя

Москва забрани продажбата на смартфони без руски софтуер

Снимка: Pixabay

1828 ~ 1 мин. четене
От днес в Русия влиза в сила закон, който забранява продажбата на смартфони и компютри, които не са оборудвани с предварително инсталирани руски софтуер или приложения, предаде Франс прес. Президентът Владимир Путин обнародва закона в началото на декември, припомня агенцията.

Актът беше представен от властите като средство за насърчаване на руските технологични компании спрямо чуждата конкуренция.

Според текста потребителят трябва да има възможност да използва определени типове технологични продукти с предварително инсталирани руски програми. Уточнява се, че правителството ще изготви списък на засегнатите от закона устройства, който би трябвало да включва телефони, компютри и смарт телевизори. Правителството ще изготви и списък на приложенията, които трябва да бъдат предварително инсталирани от производителя.

В Русия законът е известен като "закон анти Apple", тъй като американският производител винаги е отказвал да инсталира предварително на устройствата си приложения, които не са негови.

Обнародването бе направено едва броени седмици след оповестяването на спорен закон, позволяващ на Русия да създаде "суверен интернет", изолиран от големите световни сървъри.

Руските власти в последните години непрекъснато затягат контрола върху руския интернет, блокирайки съдържание и сайтове, свързани с опозицията, но също и услуги, които отказват да им сътрудничат
Коментари: 0