Мостът на Колю Фичето се руши

Паметникът на културата край Бяла е изоставен на произвола на съдбата

Мостът на Колю Фичето се руши
804 ~ 1 мин. четене

Паметникът на културата – мостът на Колю Фичето край Бяла, се руши. Той е оставен на произвола на съдбата, защото общината няма необходимите средства за извършване на реставрация.

Мостът е построен през 1867 г. над река Янтра по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Той е дело на златните ръце на майстора Колю Фичето.

Дължината му е 276 м, а ширината - 9,5 м. Сводовете на паметника на културата са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До него през 20 век е направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото му.

Днес съоръжението се руши сериозно. По него има пукнатини, олющени облицовъчни камъни и е обрасло с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно те също се подкопават, пише Дарик.

Община Бяла е напълно наясно със състоянието на моста, но заради тежкото й финансово състояние, няма средства за основен ремонт. Последно преди няколко години са правени единствено козметични ремонти на части от моста.

Подкрепи Economic.bg