САЩ може да повлияе политически на „Турски поток” през Балканите

При всички положения Русия ще има нужда от транзит на газ през Украйна

Данила Бочкарев, сътрудник по енергийна сигурност в EastWest Institute:

САЩ може да повлияе политически на „Турски поток” през Балканите
6866 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
- Г-н Бочкарев, какво имахте предвид с това, което казахте по време на енергийната конференция преди дни, че пред изграждането на „Турски поток” през Балканите няма политически пречки?

- Въпросът за изграждането на инфраструктурата на „Турски поток” не е толкова политизиран, колкото този за „Северен поток 2”.  Няма да има политически пречки пред проекта, но ще има политическо влияние, вероятно от страната на САЩ. Става въпрос за чисто политически декларации, които не биха могли да спрат физически газопровода. Само ако държавите се обединяват в защита на своите интереси, могат да постигнат напредък срещу политически натиск.

- Правилно ли е в настоящата ситуация, в която Русия е водещ доставчик на природен газ за Балканите, регионът да продължава да се опасва с руски тръби?


- Изграждането на газопроводи трябва да бъде базирано на търговски интереси, а не на политически. Потребителят трябва да има право да избере доставчик на газ. Ако поляците например искат по-скъп газ, нека си го доставят. Другите може да искат по-евтин руски газ. Потребителската инфраструктура трябва да бъде базирана на правото на избор.

- И все пак, България е 99% зависима от руския газ и изграждането на тази инфраструктура ще потвърди тази зависимост. Много бързо стана всичко с процедурата по „Турски поток”, а един важен проект като газовата връзка IGB се бави 10 години. Това ли е правилната енергийна политика?

- Много се преувеличава важността на въпроса за зависимостта от руски газ. Може да се получава газ и от Румъния, а IGB рано или късно ще бъде довършен. Това са законообвързващи договори от страна на „Газпром” и при нарушението им може да има глоба в размер на 10% от оборота на компанията.

- Много се говори за това, че Русия и Украйна няма да подпишат договор за транзит на газ. Информацията обаче е разнопосочна. Ще бъде ли продължен този договор според вас?


- При всички положения Русия ще има нужда от транзит на газ през Украйна, особено по време на пикови моменти. Москва ще трябва да ползва транзитните газопроводи през Украйна. Киев отказва да продължи сегашния договор, но може да се подпишат краткосрочни поръчки за транзит на газ през енергийни доставчици. Сега предстои смяна на властта в Украйна и двете страни може да се договорят за нови условия за газовия пазар между тях.

- Какво е вашето мнение за „Северен поток 2”?

- Определено ще се построи, не мога да говоря сега за това какво забавяне ще има. Датската част може да се построи за два месеца, но все още не може да кажем какво ще е забавянето.
Коментари: 0