Може ли 4-дневната работна седмица да спаси икономиките

Опитите досега показват по-добра производителност

Може ли 4-дневната работна седмица да спаси икономиките

Снимка: Unsplashed

3368 ~ 2 мин. четене
Четиридневната работна седмица е рекламирана като начин за подобряване на баланса между работата и личния живот. Сега идеята получава нов тласък, след като лидерът на Нова Зеландия наскоро повдигна идеята като такава, която може да помогне на икономиката вследствие на пандемията на коронавирус.

Във видео във Facebook, публикувано по-рано тази седмица, премиерът Джасинда Ардърн сподели предложението, докато обсъждаше начините за възраждане на вътрешния туризъм в страната си, предава CNN. 

През последните няколко месеца коронавирусната криза принуди хората по света да останат задълго вкъщи и значително намали глобалното търсене на пътувания.

"Много хора предлагат да въведем четиридневна работна седмица. В крайна сметка този въпрос трябва да се реши между работодатели и служители", каза Ардърн.

Мярката обаче наистина може да помогне за вътрешния туризъм, като създаде на хората "гъвкавост по отношение на пътуването и отпуската им", добави тя. Ардърн отбеляза, че 60% от туристическата индустрия на Нова Зеландия идва от местни жители.

"Има много неща, които научихме за Covid, и едно от тях е, че гъвкавостта на хората при работа от дома може да донесе повече ефективност", подчерта тя.

Премиерът насърчи работодателите да обмислят възможността за по-гъвкаво работно време - включително дистанционна работа и въвеждане на по-дълги часове за по-малко дни - ако е възможно, „защото това със сигурност би помогнало на туризма в цялата страна“.

Четиридневната работна седмица стана доста популярна напоследък и много работодатели тестват идеята, за да проверят дали подобен график може да повиши производителността.

За Нова Зеландия идеята за алтернативен работен график не е чужда. От 2018 г. няколко правителствени агенции работят по пилотна програма, наречена „гъвкава работа по подразбиране“, която насочва работодателите да дават повече свобода на работниците си по различни начини. Някои от вариантите включват по-кратка работна седмица, като например изработването на 40 работни часа за 4 дни или 9 работни дни за две камлендарни седмици.

През 2018 г. новозеландската компания Perpetual Guardian, която помага на клиентите да управляват своите завещания и имоти, също проведе двумесечен тест на концепцията. Фирмата заяви, че опитът е бил толкова успешен, че иска да въведе този вид работа за постоянно.

Миналата година Microsoft експериментира с идеята в Япония, като затвори офисите си всеки петък през август и предостави на всички служители допълнителен почивен ден всяка седмица. Резултатите бяха обещаващи: макар че времето, прекарано на работа, бе намалено драстично, производителността - измерена с продажби на служител - се повиши с почти 40% в сравнение със същия период на предходната година, заявиха от компанията. В резултат на това Microsoft обяви, че ще продължи с друг експеримент в Япония, а също така помоли други компании да се присъединят към инициативата.
Коментари: 0