Мултинационален екипаж излетя за Международната космическа станция

Полетът до станцията ще продължи два дни

Мултинационален екипаж излетя за Международната космическа станция

Тричленен мултинационален екипаж излетя днес на борда на руската ракета „Съюз” за двудневно пътуване до Международната космическа станция, предава Reuters.

Астронавтът на NASA Кейтлин Рубинс, руският космонавт Анатоли Иванишин и японският астронавт Такуя Ониши, излетяха от космодрума в Байконур и достигната орбита след 9 минути.

Руската капсула трябва да стигне в събота до станцията, която обикаля на 400км над Земята и да започне четиримесечната си мисия.

„Много съм развълнувана от биологичните експерименти, които ще направим .” казва Рубинс в интервю, малко преди полета. Рубинс, която изследва рака и инфекциозните болести, планира да осъществи първото в обрита севениране на ДНК.

Екипажът ще се присъедини към командира на станцията Джеф Уилиямс и още двама руски космонавти, които са в орбита от Март.

Иваниши вече е летял до станцията, но останалите двама астронавти летят за първи път. Самата ракета „Съюз” също излетя за първи път. Новото поколение на машината е единственото, което към този момент може да превозва екипаж от и до Международната станция. Това е проект за 100 милиарда долара, осъществен благодарение на сътрудничеството между петнадесет държави.

Подобренията на ракета включват по-добро предпазване от микрометеорити, защита от космически отпадъци, допълнителни батерии, подобрена връзка за комуникация и проследяване, нов начин на управление, по-големи слънчеви панели, подобрена система за скачване със станцията и GPS система за контрол на приземяването.

Коментари: 0