МВФ: Глобалният публичен дълг ще се изравни с БВП до края на годината

Правителствата са ангажирали 11.7 трилиона долара, или 12% от световната икономика

МВФ: Глобалният публичен дълг ще се изравни с БВП до края на годината

Витор Гаспър, директор на департамента по данъчни въпроси на МВФ.

Снимка: Twitter: @IMFNews

632 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Разходите на правителствата по света за борба с коронавируса и световната икономическа криза ще отведат публичния дълг до рекордно ниво. Това заяви Витор Гаспър, директор на департамента по данъчни въпроси на Международния валутен фонд (МВФ), като добави, че ще са необходими повече усилия, за да се осигури пълно възстановяване, пише The Wall Street Journal.

Правителствата са ангажирали 11.7 трилиона долара, или 12% от световната икономика, считано до 11 септември, заяви МВФ в своя полугодишен доклад Fiscal Monitor. Това ще накара бюджетните дефицити да достигнат средно 9% от брутния вътрешен продукт тази година, като кумулативният публичен дълг ще се доближи до 100% от световния БВП.

Фискалните действия, предприети от властите по света, са наистина безпрецедентни и решителни и изключително важни за избягване на финансов и икономически колапс“, коментира Витор Гаспър.

Мерките включват преки разходи, намаляване на данъци, заеми и гаранции и директни вливания на капитал. Централните банки, в допълнение към намаляването на лихвените проценти, също така предоставиха стимули от 7.5 трилиона долара чрез покупки на държавни и корпоративни ценни книжа.

МВФ очаква съотношението на глобалния дълг да се стабилизира през следващата година около 100% от БВП, благодарение на продължаващите ниски темпове и глобалния икономически скок, докато пандемията отшуми. Очаква се нивата на дълга да нараснат в САЩ и Китай.

Това означава, че за нас високите нива на публичния дълг не са най-непосредственият риск", сподели Гаспър.

„Приоритет в краткосрочен план е да се избегне преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа. Подкрепата трябва да продължи поне до 2021 г., за да се поддържа възстановяването и да се ограничат дългосрочните вреди", добави финансистът.

Големите фискални разходи по време на пандемията са увеличили съотношението на публичния дълг към БВП в САЩ с повече от 20 процентни пункта до малко над 130%. И все пак САЩ имат място за по-нататъшни фискални разходи в подкрепа на възстановяването, смята Гаспър.

Очаква се световната икономика да се свие с 4.4% тази година, показа прогнозата на МВФ във вторник, която беше коригирана спрямо очакванията за спад от 5.2% през юни. Но все пак сега се очаква най-силното понижение на глобалния БВП след Голямата депресия. Световната икономика ще нарасне с 5.2% през 2021 г. в сравнение с по-ранната прогноза от 5.4%.

В доклада от сряда икономистите от МВФ предупредиха, че съществената подкрепа за предоставяне на краткосрочна помощ има дългосрочни последици. Например субсидиите за заплати помагат да се запазят връзките на работодателите със служителите, но това може да забави движението на служителите от компании с влошено състояние към такива с добри показатели.

Овладяването на пандемията

Ранните проучвания сочат, че политиките в областта на общественото здравеопазване, които бързо задържат разпространението на болестта, също позволяват по-ранно и безопасно възобновяване, възстановяване на доверието и икономическо възстановяване, намалявайки общите социални и фискални разходи. Това е причината МВФ да държи на политиките за овладяване на пандемията.

За разлика от напредналите икономики, много от развиващите се пазари, особено развиващите се страни с по-ниски доходи, имат ограничени възможности за увеличаване на разходите поради високите нива на задлъжнялост, предшестващи пандемията. Те ще се нуждаят от помощ под формата на преструктуриране или облекчение на дълга, казаха от МВФ.

МВФ очаква между 100 и 110 милиона души по света да изпаднат в крайна бедност в резултат на сегашната криза. Фондът призова политиците да съсредоточат постпандемичните политики върху „справяне с бедността и неравенството, за да се осигури социален мир и устойчив растеж“.

Подкрепи Economic.bg