МВФ очаква инфлацията във Венецуела да достигне 1 000 000%

В априлската си прогноза МВФ очакваше социалистическата държава да отчете инфлация от 13 000% до края на годината

МВФ очаква инфлацията във Венецуела да достигне 1 000 000%
1260 ~ 2 мин. четене
Засегнатата от тежка икономическа криза Венецуела се насочва към инфлация от един милион процента до края на тази година, твърди Международният валутен фонд (МВФ). Положението в южноамериканската държава е сравнимо с ръста на цените Германия през 1923 г., посочва МВФ в анализа си за перспектива за страните от Латинска Америка.

В априлската си прогноза МВФ очакваше социалистическата държава да отчете инфлация от 13 000% до края на годината. Още тогава обаче авторът на доклада - анализаторът на МВФ Алехандро Вернер, нарече кризата във Венецуела една от най-големите в историята на съвременната икономика.

В последния си доклад МВФ оценява, че правителството на президента Николас Мадуро ще продължи да финансира бюджетните дефицити, като увеличава размера на изразходваните средства. „Това би трябвало да ускори инфлацията още повече“, смята Вернер.

Той също така прогнозира спад на брутния вътрешен продукт на страната (БВП) от 18% през 2018 г. През април се прогнозираше спад на БВП от 15%.

Развитието във Венецуела събуди спомените за хиперинфлацията в Германия, твърди Вернер. След изгубената Първа световна война (1914-1918 г.) редуващите се правителства във Ваймарската република финансират разходите за военните усилия с дългове и по-високо обращение на хартиени пари. В края на войната Райхът имаше дълг от 150 млрд. марки. Вместо да действат правилно от фискална гледна точка, правителствата са издавали все повече банкноти. Един литър мляко е струвал 26 млрд. марки, а един хляб - 105 млрд. марки.

Поради лошо управление, корупция и сравнително ниската цена на петрола Венецуела изпадна от години в тежка икономическа криза и криза на доставките. Въпреки че Венецуела разполага с най-високите петролни запаси в света, все повече хора в страната гладуват. Липсва и валута, нужна за вноса на хранителни стоки и лекарства.
Подкрепи Economic.bg