МВР започва проверка на бавещата се газова връзка с Гърция

Интерконекторът трябваше да е готов през април, но предишната власт даде още една отсрочка на строителя и тя е под въпрос

МВР започва проверка на бавещата се газова връзка с Гърция

Снимка: Economic.bg/Архив

1816 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Газова връзка с Гърция

В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката, съобщава БНР.

Газовата връзка с Гърция, която е един от начините за реална диверсификация на доставките на природен газ за България, се бави постоянно. Проектът е на повече от 10 години и първо трябваше да е готов през 2018 г., след това през 2019 г., а после – през април 2021 г. Тогава проектната компания ICGB подписа анекс с фирмата изпълнител „Авакс“ за удължаване на срока до края на 2021 г., без да се начисляват заложените в договора неустойки, като за причина този път беше изтъкната пандемията от ЦОВИД-19.

Вчера служебният енергийният министър Андрей Живков заяви, че е притеснен за проекта, тъй като проверка на място е показала, че има проблем с доставката на компоненти. Той обяви, че е изпратил писмо до изпълнителя, в което е посочил, че ако тръбопроводът не бъде готов до 31 декември 2021 г., че започнат да се начисляват неустойките в договора – 90 хил. евро за всеки просрочен ден.

Припомняме, че за разлика от интерконектора, който ще позволи на страната да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, газопроводът „Балкански поток“, по който България транзитира 90% руски газ и бе строен от руски подизпълнители, бе осъществен за една година. Цената на проекта е близо 3  млрд. лв., които според Живков няма да се изплатят в следващите 10 години, но за сметка на това държавните се е отказала от 1.3 млрд. лв. приходи от предишния договор с „Газпром“, а държавните газови дружества са задлъжнели с още толкова

Подкрепи Economic.bg