С „Балкански поток“ България се е отказала от 1.3 млрд. лв.

Според министерството на енергетиката проектът за близо 3 млрд. лв. няма да може да се изплати и за десет години

С „Балкански поток“ България се е отказала от 1.3 млрд. лв.

Снимка: Красимир Свраков

5340 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

С построяването на „Балкански поток“ България се е отказала от 1.35 млрд. лв. от транзитни такси за период от 10 години. Това обяви служебният енергиен министър Андрей Живков, който даде брифинг за състоянието на енергийната система в България и какво е свършил кабинета за времето на своята работа. За да заработи тръбопровода, който е част от „Турски поток“ и пренася руски газ за Западна Европа, правителството на Бойко Борисов се отказа от стария договор за транзит с „Газпром“ и от там идват тези загуби.

„Освен това сме задлъжнели с поне толкова, за да започнем да строим този нов газопровод, който при добър мениджмънт би могъл да се строи с постъпленията от стария договор за транзит“, каза Живков.

„Притеснява ни, че във финансовата рамка не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и използването им в бъдеще, което върви към намаляване“, каза служебният министър. Според министерството разходите за проекта няма как да се върнат за 10 години.

Така той обръща внимание, че планираното изплащане на тръбата, която струва на България близо 3 млрд. лв., може да не се случи в следващите 20 години, ако Западна Европа започне да купува по-малко руски газ. А това е възможно заради заложените в „Зелената сделка“ цели за въглеродна неутралност.

И за разлика от „Балкански поток“, който бе финансиран и построен от предишното за една година, газовата връзка с Гърция, която би донесла истинска диверсификация на източниците на газ, се бави вече десет години и вероятно няма да се случи до края на тази година.

„По отношение на газовата връзка с Гърция, посетихме на място проекта, за да видим какви са проблемите. Работи се, но има притеснителни неща, които установихме след разговор с изпълнителя и проектната компания. Едно от тях, което е основното, е очакваното забавяне на доставките на компоненти от газопровода“, каза Живков. Той обясни, че са изискани ордерите за тези компоненти и министерството ще направи всичко възможно да съдейства, така че да няма забавяния.

„Написано е писмо до компанията изпълнител „Авакс“, където заявяваме, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен. Ако не се случи, ще пристъпим към усвояване на обезщетенията по договора, които са 90 хил .евро на ден“, каза министърът. Той обясни, че по договор крайният срок на проекта е бил април, но е подписан анекс от предишното правителство за удължаване до края на 2021 г. Поради това неустойки сега не се плащат. Но ако интерконекторът не е готов на 1 януари, трябва да започнат да действат клаузите с неустойките.

Подкрепи Economic.bg