Велико Търново и Стара Загора сред градовете с най-мръсен въздух в ЕС

Трите най-чисти града са в Швеция, Финландия и Португалия

Велико Търново и Стара Загора сред градовете с най-мръсен въздух в ЕС

Снимка: Красимир Свраков

9116 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Въздухът в големите български градове е сред най-замърсения с фини прахови частици (ФПЧ) в Европейския съюз (ЕС), показват данните от новия доклад за 2019 – 2020 г. на Европейската агенция по околна среда за качеството на градския въздух, информира БТА.

Велико Търново се наблюдава най-висока концентрация на фини прахови частици на куб.м – 22.9 мкг, което го нарежда като номер едно в България и на 313-то място в класацията за качеството на въздуха от общо 323 града в ЕС. Стара Загора заема 308 място, Русе – 299, Пловдив – 292, Варна – 259. Данните не показват стойностите на замърсяване в София и Перник.

От 2019 г. до 2020 г. трите най-чисти града в Европа по отношение на качеството на въздуха са Умео в Швеция, Тампере във Финландия и Фуншал в Португалия. Трите най-замърсени са Нови Сач в Полша, Кремона в Италия и Славонски Брод в Хърватия.

От всички 323 града качеството на въздуха в 127 от тях се определя като добро, което означава, че замърсителите там са в норма. Според стандарта на Световната здравна организация това означава, че за дългосрозно излагане на фините прахови частици с диаметър до 2.5 микрона тяхната концентрация не трябва да надхвърля 10 мкг/куб.м. 

ЕС определя годишна пределна стойност за фини прахови частици с диаметър 2.5 микрона от 25 мкг/куб.м.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) е предявила няколко иска срещу България заради замърсяването на въздуха и липсата на действия за намаляване на високите стойности. Според други класации, включително европейски, София редовно е сред градовете с най-замърсен въздух в Европа.

Подкрепи Economic.bg