Страхът от Китай блокира прокарването на подводен кабел в Тихия океан

Страхът от Китай блокира прокарването на подводен кабел в Тихия океан
7878 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Проект, зад който стои Световната банка, отказа да възложи договор за прокарване на подводни комуникационни кабели, след като правителствата на тихоокеанските острови се вслушаха в предупрежденията на САЩ, че участието на китайска компания вещае риск за сигурността, съобщиха двама източници пред Rеuters. Контрактът трябваше да се сключи с бившата Huawei Marine Networks, която сега се нарича HMN Technologies. Нейната оферта бе на стойност 72.6 млн. долара – над 20% под предложението на конкурентите Alcatel Submarine Networks (ASN), част от финландската Nokia, и на японската NEC.

Подводният кабел е замислен като част от системата на Източна Микронезия, предназначена да подобри комуникациите на островните държави Науру, Кирибати и Федеративните щати Микронезия (ФЩМ). Такъв тип инфраструктура предоставя далеч по-голям капацитет за пренос на данни от сателитите.

Според двама източници проектът е в задънена улица заради опасения за сигурността, породили се в островните държави покрай кандидатурата на HMN Tech, предава Reuters. Тревогите са подсилени от факта, че чувствителният кабел води до Гуам, американска територия със значителни военни активи.

Предвид това, че нямаше начин да се отстрани Huawei като един от оферентите, и трите оферти бяха счетени за несъответстващи“, коментира един от тези източници, изтъквайки силната позиция на китайската компания да спечели търга.

Световната банка заяви, че работи със съответните правителства, за да очертае следващите стъпки. От там посочват, че няма излъчен победител заради несъответствие с изискванията на тръжната процедура.

Говорител на китайското външно министерство пък настоя да се гарантира среда, в която няма дискриминация, така че да могат да участват компании от всички страни, включително Китай. Той увери, че местните играчи имат интерес към международни инвестиции и сътрудничество в съответствие с пазарните принципи.

Компаниите, участвали в търга, отказаха да коментират казуса.

По време на наддаването през миналата година Вашингтон подробно изрази опасенията си в дипломатическа нота до ФЩМ, с която има обвързващо споразумение за военна отбрана от десетилетия. В бележката се казва, че китайските фирми представляват заплаха за сигурността, тъй като от тях се изисква да си сътрудничат с разузнавателните служби и службите за сигурност на Пекин. Твърдението е многократно тиражирано, особено по време на управлението на Доналд Тръмп, и винаги отхвърляно от Китай.

Проектът е замислено се свърже с подводния кабел HANTRU-1, линия, използвана основно от правителството на САЩ, която се свързва с Гуам.

Проваленият търг идва на фона на американския натиск през последните години, целящ да убеди правителствата по целия свят да изтласкат китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies от доставката на критична инфраструктура. Отново с мотива, че компанията ще извършва шпионаж за китайското правителство за шпионаж.

Huawei Marine присъства в „Черния“ списък на САЩ, ограничаващ възможността за покупка на американски стоки и услуги.

Подкрепи Economic.bg