На дебата Герджиков изглеждаше политически ненадежден

Радев ще остане поддръжник на антикорупционната линия, която се очаква да предприемат от „Продължаваме промяната“

Деян Кюранов, програмен директор в Центъра за либерални стратегии:

На дебата Герджиков изглеждаше политически ненадежден

Снимка: Авторът

5914 ~ 1 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Деян Кюранов е доктор по философия, завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Съосновател на неформалното сдружение „Екогласност“ и на СДС, участва в Кръглата маса от страната на СДС през 1990 г. След това напуска политиката.

Бил е директор на „Отворено общество“. Програмен директор в Центъра за либерални стратегии от 2000 г.

Г-н Кюранов, какво показа снощният дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков? Кой е победителят?

– Твърдо се надявам бъдещият президент да е Румен Радев. Като гледах дебата снощи, ми направиха впечатление не толкова откритите политически послания, които се очакваха от двамата, защото те нямаше как да не звучат банално. Това, което показа Радев, е характер и мъжко поведение. На неговия фон прехваленият интелектуалец проф. Анастас Гержиков стоеше нелепо и невъзпитано – като глезено дете, което не знаеше как да се държи. Изпадаше в оплаквачески тон, оплакваше се от някакви душмани, което изглежда политически ненадеждно.

Успя ли Радев да убеди зрителите, че ще е защитник на върховенството на правото?

– Ние не можем да се похвалим с успехи в тази област, така че аз съм в изчаквателна позиция. Виждам Радев по-скоро като поддръжник на антикорупционната линия, която се очаква да предприемат от „Продължаваме промяната“.  

Уместно ли беше това, че Румен Радев назова Петър Дертлиев като президент, който обаче не беше избран за такъв?

– Напълно уместно. Аз познавам лично Петър Дертлиев и той беше най-добрият политик във времето, когато правехме СДС. Беше по-добър от Желю Желев, за когото имам високо мнение. Качествата на Дертлиев бяха безспорни. Той беше политик, който знаеше какво да прави, независимо че му се налагаше постоянно да импровизира. Притежаваше голям политически нюх, ум и поведение. Вътрешно изръкоплясках, когато Радев посочи Дертлиев, защото  освен мен има и други хора, които помнят Дертлиев и съжаляват, че той не стана президент.

Подкрепи Economic.bg