Над 100 администрации вече могат да обменят документи електронно

В края на 2018 г. администрациите напълно трябва да са спрели обмена на хартиени документи помежду си

Над 100 администрации вече могат да обменят документи електронно
Над 100 администрации вече могат да обменят документи помежду си изцяло по електронен път, съобщават от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Сред тях са както различни министерства, така и над 80 общински и 8 областни администрации.

Новината идва, след като през октомври Агенцията съобщи, че 150 администрации са подали заявления за включване в системата за е-документооборот. Тогава по електронен път можеха да си обменят документи едва 25 администрации, повечето от които общински. 

Сега тяхната бройка е нараснала и към тях се присъединяват например министерствата на финансите, на правосъдието, на регионалното развитие и на вътрешните работи, както и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“, Държавната агенция за бежанците и редица други. 

По данни на Агенцията за електронно управление към 5 декември 2017 г. готовност за присъединяване към системата са заявили още близо 250 администрации. 

До 1 ноември 2018 г. администрациите трябва да преустановят напълно хартиения документооборот помежду си, напомнят още от ДАЕУ. Изискването е част от изпълнението на целите за намаляване на административната тежест и на облекчаване на административното обслужване на гражданите и на бизнеса.

Очаква се, че премахването на хартиения обмен на документи между администрациите ще намали времето и разходите за административното обслужване на гражданите и на бизнеса.
Коментари: 0