Над половината висшисти работят каквото и да е

Повечето се задоволяват с нискоквалифициран труд, за да не останат безработни

Над половината висшисти работят каквото и да е

По-малко от половината работещи висшисти заемат позиция, която изисква висше образование. Това сочат данните от рейтинговата система на висшите училища в МОН. Според министерството обаче този резултат е добър.

България е на девето място в Европейския съюз по заетост на висшисти между 20 и 34 г., пък показва последното проучване на Евростат, което се основава на данни на Националния статистически институт. 87% от абсолвентите, завършили не по-рано от 2013 г., са си намерили работа.

В България разликата между работещите със средно образование и тези с висше е втората най-голяма в Европейския съюз след Белгия - малко над 40%.

На фона на тези данни висшето образование дава огромно предимство на търсещите работа българи. Четирима от всеки петима завършили висше образование са си намерили рябота. Много от тях обаче завършват специалности със слаби възможности за реализация и след това се задоволяват с неквалифицирани позиции, колкото да не бъдат безработни.

Един от начините да бъде подобрен балансът между кадрите, произвеждани от учебните заведения, и нуждите на бизнеса, е университетите да започнат да правят проучвания на трудовия пазар.

От Министерството на образованието не са си поставили конкретна цел за повишаване на приложението на висшето образование в България. Такава може да бъде очаквана след изтичането на настоящия програмен период през 2020 г., съобщава БНТ.

Коментари: 0