H&M дава €1 млн. за иновативни идеи в модата

Кандидатстването за участие ще стартира на 1 септември

H&M дава €1 млн. за иновативни идеи в модата
Популярната модна марка H&M дава субсидия от 1 млн. евро за пет иновации, които могат да преобразят модната индустрия. Целта на конкурса е чрез креативни идеи да се стигне до създаването на мода за нарастващото население, като същевременно се подобри въздействието върху природата и околната среда. 

Наградите Global Change Award са разделени в три категории - кръгови бизнес модели (идеи за повторно използване, поправяне, споделяне, дигитализиране и удължаване живота на продукти), кръгови материали (идеи за нови влакна, техники за рециклиране, заместители за кожи и др.), кръгови процеси (търсене на нови начини за справяне с употребата на химикали, боядисване 3D принтиране и производства). 

Кандидатстването за участие ще стартира на 1 септември. Крайната дата е 31 октомври. Проектите за участие могат да се изпращат на www.globalchangeaward.com. Подборът на журито ще се осъществи в периода 1 ноември - 27 март 2017 г., а церемонията по награждаването е през април 2017 г. 

Сред членовете на разгодишното жури се отличават Елън МакАртър, Амбър Валета, Елис Рубинщайн, Ребека Ърли, Франка Созани, Дейвид Робъртс, Люис Пъркинс, Викрам Уидж и Йохан Кийленстиена. 

Първото издание на конкурса Global Change Awards се проведе през 2015 г., когато участие заявиха повече от 2700 кандидати от 112 различни страни. Сред идеите, които са представили, се отличават дрехи, направени от цитрусови остатъци, микроби, които смилат отпадъчен полиестер, онлайн платформа за търговия с излишни и неизползвани платове и др. 
Коментари: 0