Най-големият имот в американската история

В сградата Vessel ще има 154 стълбища

Най-големият имот в американската история

Снимка: Courtesy of VisualHouse

Най-големият недвижим имот в американската история, Hudsоn Yards, ще включва 16 небостъргача, а в сърцето на пространството ще бъде изградена любопитната структура, наречена Vessel. 

Масивната сграда – своеобразна конструкция от взаимосвързани стълбища, отчасти наподобяваща кула, отчасти произведение на изкуството – напомня на невъзможните структури на известния холандски художник Мориц Ешер. 

На стойност 25 млрд. долара, Hudson Yard ще включва жилищни, търговски и офисни площи, разположени на невероятната площ от 28 акра. Зданието ще бъде изграден в среден Манхатан, Ню Йорк.

Проектът е най-мащабният от 1936 г. насам, когато бе построен Рокфелер център. Също както него, Hudson Yard ще предложи на гражданите възможност да се разходят в пространството около сградата, като на площада ще се изградят фонтан и различни скулптури. 

Публичните пространства са приоритет за архитектите на Hudson Yard, пише Business Insider. Плановете за външните пространства включват изграждането на 5 акра площадна част и цветна градина, по идея на архитект Томас Уолтс. 

Най-впечатляващата част от проекта несъмнено е сградaта Vessel, която се очаква да бъде официално открита през есента на 2018 г. По дизайн на Томас Хийтъруик, тя ще включва 154 стълбища, 2 800 стъпала и 80 площадки, разположени над площадите и градините долу и с обща дължина около една миля. 

Първият стоманен елемент бе положен на 18 април, като той е бил произведен в Италия и доставен с кораб заедно с още 10 наброй. 


Според Хийтъруик строящият се в момента проект ще образува интересна геометрия с намиращия се наблизо High Line парк в Манхатан. Двете пространства ще бъдат свързани помежду си и хората ще мога да се наслаждават на този невероятен пъзел и да се разхождат свободно. 


Дизайнът е бил инспириран от известни индийски стълби, конструирани в сложна геометрия и водещи до водоизточник в подножието си. В тази връзка не е случайно, че и Hudson Yard се намира близо до река -  р. Хъдсън. 


„В град, пълен с грабващи окото структури, нашата първа мисъл беше да изградим нещо, което да не е просто за гледане. Всъщност искахме да построим нещо, до което всеки да може се докосне и да използва“, обяснява архитектът. 


Новата забележителност ще може да приюти хората под сенките на дървесни горички и над 28 000 вида други насаждения. В откритите площи ще бъде разположен и фонтан с дължина 200 фута, както и множество пешеходни пътеки, стени за сядане и пространства с маси за хранене. 

Коментари: 0